Fotograf till omslagsbilden: Emma Shevtzoff
Min citronsmörsås kan vara den godaste sås jag kommit på. Nu mer gör jag den nästan varje gång vi äter fisk. Allra godast är den till lax, men passar även tex torsk och annan vit fisk. Såsen är en bra fettkälla och mättar länge. Det allra bästa är att den inte alls är avancerad att göra.
Ingredienser, ca 4 port
1 eko-citron
200 g philadelphia
1 äggula
1 vitlöksklyfta
100 g smör
salt, peppar, persilja, gurkmeja (mest för färgens skull)
ev 0,5 dl vatten
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, lägg i philadelphian och vispa runt tills även den har blivit flytande (låg värme). Pressa i en vitlöksklyfta, saften av 1 citron, salt, peppar, persilja (jag använder fryst) och lite gurkmeja. Lägg i äggulan, krydda mer om det behövs och låt puttra några minuter. Blir såsen för tjock så häll ev i lite vatten eller låt en extra klick smör smälta ner i såsen. Klart!
Bilden nedanför är på ugnsbakad lax, ruccola, fläsksvål och parmesanpanerad sparris, ugnsrostade körsbärstomater och smörstekta champinjoner.