Idag fick jag nåt sig efter kakor och bestämde mig för att göra ett försök. Jag brukar få lite ryck och försöker baka ibland men lyckas inte alltid – matlagning är mer min grej. Dessa kakor blev dock jättegoda. Få ingredienser, luftiga och enkla att göra. Frasiga på utsidan som maräng och lite kletiga och sega på insidan. Så gott! Om man ändå ska äta något i kakväg ibland så känns det iallafall bättre med en glutenfri variant.
Ingredienser ca 7 st kakor;
3 äggvitor (rumstemperatur)
Ca 0,5 dl sötning (Jag använde sukrilett flormelis)
1,5 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
30 g grovhackade pecannötter (byt mot dina favorit nötter)
20 g grovhackad mörk choklad (minst 70%)
Gör såhär:
Börja med att vispa äggvitor med sötning tills det bildar ett skum, precis som när man gör vanliga maränger. Blanda marängsmeten med kakao, vanilj, salt, choklad och pecannötter försiktigt med en sked.
Klicka ut smeten i 7-8 högar på en plåt med bakplåtspapper. Toppa eventuellt med lite extra hackade pecannötter.
In i ugnen på 150 grader ca 15-20 min, ha plåten ganska långt ner i ugnen så dom ej bränns. Ta ut plåten och tryck till kakorna ovantill med en gaffel. Låt svalna på galler, kakorna kommer sitta fast på pappret så låt dom svalna helt innan du försiktigt tar loss dom.
12 comments
Hej! Tack för alla inspirerande och verkligen bra recept, det underlättar verkligen när man inte är så van lchf-mat och det lätt blir samma rätter hela tiden. Bakar sällan men testade det här receptet idag för kakorna ser så himla goda ut. Men nu undrar jag vad jag gjorde för fel, för först var dom liksom blöta så jag lät som vara inne en timme istället. Då först gick det att trycka till dom utan att dom gick sönder. Men dom blev gummiaktiga och vill inte stelna. Tack på förhand!
Hejsan, har du testat att frysa kakorna?
Nej, dom blir ju som maränger och är fuktkänsliga, så man kan inte frysa dom 🙂
Super goda ☺ vet funkar hur många kolhydrater smeten innehåller?
Slå in ingredienserna på http://www.kostbevakningen.se – beror på vilken choklad du använder men ca 7-10 kolhydrater för hela smeten.
Kolhydratsinnehåll kan man enkelt räkna ut på http://www.kostbevakningen.se 🙂
Ser super ut! Hur är dom i konsistensen när de är klara? ”hårda” eller sega/mjuka? 🙂
I vilket fall kommer jag nog testa dessa snart 😀
Lite ”krispiga” på utsidan och sega inuti 🙂
Hvordan er de på 2. Dagen ? Har overvejet dem til min fødselsdag som en småkage
Hej!
Har testat dessa kakor nu ikväll och dom var verkligen jättegoda 🙂
Hur förvara du dom?
Tack för en inspirerande blogg!
/Anna
Jag la dom i en glasburk med lock i kylskåpet. Funkar nog att ha på bänken också – men glasburk rekommenderar jag iallafall. Vet ej hur många dagar dock 🙂
Vad gott det ser ut, detta måste testas!