Dagens vegetariska lunch kommer här (lakto-ovo). Svängde ihop dessa burgare igår och dom blev superbra, ska trixa lite med mängderna nästa gpng så kanske dom blir ännu bättre. Dom ser ut som vanliga hamburgare, men icke sa nicke. Gjorda på härliga champinjoner och mozzarella, blev kanongoda!
Ingredienser ca 4 St Champinjonburgare:
Ca 500 g champinjoner*
150 g riven mozzarella (går nog bra med annan ost också)
1 ägg
1 liten röd eller gul lök
1 näve färsk bladpersilja
Salt, peppar, ev torkad oregano
1-2 vitlöksklyftor
*Använd gärna ekochampinjoner då dom brukar innehålla mindre vätska.
Gör såhär:
Riv champinjonerna på grövsta hålen på ett rivjärn (går bra att hacka också). Stek champinjonerna i en torr panna tills all vätska gått ut, tar några min. Glöm inte blanda runt lite så svampen ej bränns.
I en matberedare: blanda alla ingredienser och gör ett par varv så det blir en smet. Ha i ganska mycket salt och peppar så inte biffarna blir för klena i smaken. Har ni ingen matberedare så testa med en stavmixer.
Blöt händerna i kallt vatten och forma 4 biffar, klicka ner i en het stekpanna och stek i smör eller smaklös kokosolja. Smeten är kanske kletig, så ha lite tålamod. Låt burgarna stekas under ca 10 min och vänd sedan försiktigt. Ytan ska hinna bli lite krispig för att man ska kunna vända burgarna.
Servera burgarna med tex omelettwrap (länk) eller en delad ostplätt (länk) (som ett pitabröd) med sallad, tomat, rödlök, mozzarella, hemmagjord majonnäs (länk) (smaksatt med tex vitlök och limesaft) och en klick ajvar.