Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

by Jessica

2020-04-05 Uppdaterat Recept 

Hej allihopa!

I helgen avslutades tävlingen Matbloggspriset – Folkets val där jag landade på en hedrande fjärde plats. Tusen tack till alla som nominerade mig och även röstade, riktigt kul. Du kan läsa min intervju HÄR (länk).

Efter en ganska kämpig period med maten så har jag fått lite nytändning – jag har efter flera års träningsuppehåll (sen jag var gravid) börjat träna igen och ser fram emot att komma tillbaka och få lite mer energi. Jag kommer satsa lite mer på bra mat och det brukar innebära fler recept. Tyvärr är det en tråkig period att försöka ta matbilder – eftersom det är mörkt när vi nu äter mat efter jobbet.

Jag ställde en fråga om just matbilderna igår på min instagram och de flesta av er var överens att ni ville ha recept trots att bilderna kanske inte blir så proffsiga. Kul att höra! Här kommer därför ett snabbt och fantastiskt gott recept på en smörig kycklinggryta – skulle närmast beskriva det med en butter-chicken, men betydligt snabbare och lite mindre komplicerad. Detta var gjort på ca 30 min, perfekt på vardagen. Både karln och dottern på 2 år älskade denna, så det blir nog en ny favorit hemma!

Här kommer iallafall receptet, hör gärna av er om ni testar det, vill alltid veta vad ni tycker!

Ingredienser, ca 4 portioner:

7-800 g kycklinglårfile eller kycklingfilé

2 gula lökar

1-2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

ca 2-3 msk tomatpuré

1 kyckling eller hönsbuljongtärning

ca 100 g smör

salt, peppar

0,5-1 tsk sötning (tex Sötströ, men kan uteslutas)

en nypa kardemumma

ca 0,5-1 msk torkad ingefära (eller en bit färsk riven)

ev 0,5 tsk fänkålsfrön

ca 1-1,5 msk gul curry

ca 1-1,5 msk spiskummin

ca 1-1,5 msk torkad koriander

ev lite chiliflakes, en klick sambal olek eller några droppar siracha för hetta.

*Vill man ha lite mildare – så slå i 1 dl grädde eller kokosgrädde på slutet, men det behövs inte! (jag kör helst utan)

Gör såhär:

Skär kycklingen i lagom stora grytbitar och hacka löken. Blanda kryddorna + sötning i en skål.

Hetta upp en djup stekpanna med lite olja, lägg i kyckling, strö över 2/3 av kryddorna och blanda runt. Bryn kycklingen några minuter så den får färg. Klicka i en klick smör och 1 msk tomatpuré i pannan och fräs runt så kycklingen tar färg av tomatpurén. Lägg undan Kycklingen i en skål och ställ åt sidan så länge.

I samma stekpanna som du hade till Kycklingen – häll nu i löken och fräs den mjuk. Slå på resten av kryddorna, krossade tomater, 1 msk tomatpuré och smula i buljongen. Låt puttra på medelvärme ca 10-15 min.

Riv, pressa eller hacka vitlöken och lägg den i tomatsåsen. I med kycklingen och blanda runt och slå i ca 0,5 dl vatten. Puttra ca 10-15 min till så kycklingen är klar. Klicka i ca 50-75 g smör, dra ner värmen och låt smöret smälta i grytan.

Smaka av med salt och peppar strö ev över lite persilja. Klart!

Kryddning är så himla individuellt så jag brukar inte ange mått – men detta är på ett ungefär. Smaka av om du vill ha mer – du kanske vill dubbla kryddorna! Jag brukar alltid höfta när jag lagar mat. 

Vi serverade med ugnsrostat blomkålsris (länk).

print

You may also like

2 comments

Sanna 2019-10-24 - 17:37

Jättegott! Tack för receptet! Jag justerade det lite med mindre smör, lite mer grädde och ca 50 gram Philadelphia (yoghurt hade ju varit gott med men det hade jag inte hemma).

Reply
Lisa 2019-10-24 - 14:45

En riktig fullträff, såå gott! Blir en favorit på delad förstaplats med dina kycklingbiffar i ajvarsås ?

Reply

Leave a Comment