Idag har jag varit hemma från jobbet, febern är borta men kände mig inte tillräckligt kry. Riktigt skönt att få vila ut och sova ordentligt. Kroppen behövde det och imorgon är det dags för jobb igen. Tänkte iallafall slå på stort till middag. Fördelen när man inte kommer direkt från jobbet och ska ställa sig i köket är ju att man kan ta lite längre tid på sig.
Rotade lite i frysen och hittade en fläskytterfilé, perfekt måndagsmat. Resultatet blev baconlindad fläskytterfilé fylld med vitlöksfärskost, en blomkålstabbouleh, tzatziki och stekt halloumi. Gott? Så in i bomben!
Ingredienser Blomkålstabbouleh ca 4 portioner:
1 röd eller gul paprika
ca 200g körsbärstomater
½-1 rödlök
en rejäl skvätt olivolja
citronsaft efter smak (jag använde en halv citron)
1 förpackning fryst persilja (35 g) eller en kruka färsk persilja
flingsalt, svartpeppar, en nypa paprikapulver och en nypa kanel
ca 300 g riven blomkål (ca ett halvt blomkålshuvud)
Gör såhär:
Börja med att koka blomkålen. Räcker med 2-3 min och häll sedan blomkålen i en sil så det får ånga av. Låt vattnet rinna av ordentligt och pressa gärna ut lite extra vätska när blomkålen svalnat lite.
Hacka rödlök, tomater och paprika och lägg i en skål. Blanda ner kryddor och blomkål. Pressa över citron och häll i olivolja. Smaka av med salt, peppar, lite paprikapulver och en nypa kanel (låter kanske konstigt men ger väldigt bra smak). Blanda runt och låt stå i kylskåpet till servering.
Tips; vill du ha lite sting så kan du pressa ner lite vitlök eller lägga i hackad chili i tabboulehn.
Baconlindad Fläskytterfilé ca 4 port;
1 fläskytterfilé (ca 700g)
1 paket skivat bacon (140g)
100 g färskost med vitlökssmak (ta en annan smak om ni hellre vill ha det)
en klick smör att steka i.
Gör såhär:
Krydda utsidan av filén med salt och peppar. Gnid in kryddorna i köttet och fräs i smör i en stekpanna så yttersidan får lite stekyta, ca 3-4 min på varje sida.
Lägg filén på en skärbräda och låt svalna några min. Skär sedan en djup skåra i ena sidan och fyll skåran med färskosten + lite salt och peppar. Linda bacon runt hela filén och lägg i en ugnsform. Kör på 200g ca 20 min (tills innertemperaturen är 65 grader)
Tzatsiki:
2 dl rysk/turkisk/grekisk yoghurt eller Cream fraiche
2-3 matskedar majonnäs (kan uteslutas)
citronsaft efter smak
2 stora vitlöksklyftor
½ normalstor riven gurka (pressa ur vätskan med handen)
salt, peppar
Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser och toppa med lite olivolja. Låt gärna stå en stund och dra så vitlökssmaken kommer fram innan servering. Servera blomkålstabboulehn, köttet, tzatsiki med lite stekt hallouimi och bladspenat.
1 comment
[…] och givetvis läst tidningen Matkärlek. Där läste hon om Jessica Allen och hennes recept på blomkålstabbouleh, vilket hon tyckte lät gott. Så hon gjorde den och grillade kyckling till. Super gott blev det! […]