Tjockkockens biffstroganoff

by Jessica

 

IMG_20160210_210509

OBS; Receptet uppdaterat 2016-02-10

Haft bloggtorka en vecka ungefär nu, helt enkelt haft brist på både tid och matlagningsideér. Ser att några ändå har vart inne och kikat varje dag och det är jättekul att se, så tack alla!

Idag hade jag dock lite tid för mig själv och kunde strosa omkring på matbutiken i hopp om att få lite inspiration till kvällens middag. En av mina favoritsysslor är att just kolla runt i matbutiker, alltid hittar man något nytt och spännande. Vad kan man säga, andra gillar att shoppa grejer, jag gillar att shoppa mat.

Gick förbi köttdisken och fick syn på strimlad ryggbiff och kom på att jag ska göra min underbara biffstroganoff. Detta är nog en av pojkvännens favoriträtter av det jag lagat. Ännu bättre att jag gör det en kväll när han jobbar över och inte får smaka. Haha.

IMG_1078 (Custom)

Biffstroganoff, Ingredienser ca 6 portioner

ca 1 kg strimlad ryggbiff (eller annat nötkött)

2 röda paprikor

1 gul lök

3-4 vitlöksklyftor

ca 4-5 msk tomatpuré

1 msk dijonsenap

2 lagerblad (kan uteslutas)

1 ekologisk citron

ca 4 dl grädde

Ca 2 msk kalv eller oxfond

Salt, peppar och massor av dragon

Smör till stekning

 

(använde aldrig de krossade tomaterna på bilden, behövdes ej. Tog tomatpuré istället)

Gör såhär:

Fräs först hackad lök, vitlök och strimlad paprika i smör i en stekpanna, häll sedan över dessa i en gryta. Fräs köttet i smör i en stekpanna tills den mesta vätskan försvunnit. Klicka i dijonsenap, tomatpuré, ca 2 msk fond och lägg i lagerblad med köttet och blanda runt ordentligt.

IMG_20160210_202419

Lägg över köttet i grytan tillsammans med paprika och lökblandningen. Blanda runt ordentlig och krydda med mycket dragon, salt och peppar efter smak. Slå på grädden och låt puttra ca 20 min under lock. Smaka av biffstroganofen om det behövs mer kryddning, pressa över saften från en citron och låt puttra ca 10 min till.

IMG_20160210_210504

Servera med blomkålsstomp, blomkålsris eller kokt broccoli tex.

Blomkålsstomp är just en favorit hos mig och så himla enkelt. Precis som det låter. Koka upp blomkål i lätt saltat vatten (dela ett huvud i små delar) i ca 8 min så den är lite aldente. Häll av vattnet och låt Blomkålen ånga av. Mosa Blomkålen med en klassisk potatisstomp. Klicka i ett par rejäla klickar smör. Smaka av med salt, svart och vitpeppar. Vill man kan man även slänga ner en näve riven parmesan – men det behövdes ej till denna biffstrogge!

IMG_20160210_210146

 

ps. Pojkvännen kom hem nyss från jobbet och kastade sig över grytan.

print

You may also like

1 comment

Berit S. 2016-02-11 - 19:49

Håller med din sambo, din ”Biffstrogge” är oslagbar. Vi hade den idag, för min del med blomkålsris, och min man hade vanligt ris (Björn är lite konservativ när det gäller mat, går inte att byta ut riset) ♥

Reply

Leave a Comment