Hej allihopa!
Vi är hemkomna idag från en weekend i underbara Köpenhamn – tänkte skriva ett eget inlägg om det i veckan – så blev det något enkelt till middag idag. Åt grönpepparsås hos svärföräldrarna för inte alls längesen och blev sugen på att göra det själv och idag var det dags!
Till biffen och grönpepparsåsen serverades ugnsrostade tomater, vitlöksfräst svamp och haricot verts.
(Tomaterna blev ej med på bild, dom var redan i ugnen)
Vad man vill ha för tillbehör kan man ju välja själva men nu fick det bli sånt som fanns hemma. Denna grönpepparsås skulle även vara god till tex mina hönsfärsbiffar eller pannbiffar
Grönsakerna, 2-3 port:
200 g tomater
200 g champinjoner
200 g haricot verts
2-3 vitlöksklyftor
30-50 g smör
En skvätt olivolja
Salt, peppar
Gör så här;
Börja med tomaterna. Lägg dom i en ugnsform, häll på lite olivolja och salt. In i ugnen på 150 g i ca 1 timme (vill ni att det ska gå fortare så testa tex 200 g i 30 min).
Skär champinjonerna i klyftor, stek några min i rejält med smör. Pressa över vitlöken och salta/peppra. Släng ner haricot vertsen i samma panna och stek tillsammans i ytterligare några min.
Grönpepparsås 2-3 portioner
Ca 3 dl grädde
1-2 msk kalvfond
2-3 msk grönpepparkorn i lag
Ca 40 g smör
2 finhackade schalottenlökar
Ca 1 tsk torkad dragon
Ca 1/2 tsk dijonsenap
Ev en skvätt tamari soya (glutenfri)
Salt, peppar
Gör så här:
Smält ca 25 g smör i en kastrull, tillsätt den finhackade schalottenlöken och låt den svettas någon minut.
Hacka/krossa en del av grönpepparkornen för att få ut smaken (vi körde hälften krossade och hälften hela) och häll ner i kastrullen. Häll i dragon, senap, grädde, kalvfond och en skvätt soya. Salta och peppra.
Låt sasen koka upp och koka på medelhög värme ca 10 min så såsen recuceraorrdentligt Smaka av om du behöver krydda ytterligare.
Biffen gjorde jag inget särskilt med. Låt den vara framme så den blir rumstemperaturerad innan den steks så får ni bättre resultat. Hetta upp en grill/gjutgärnspanna, i med en skvätt olja och lägg ner biffen. Salta och peppra, lägg i en klick smör och stek ca 2 min på varje sida (varierar beroende på tjocklek). Låt köttet vila några min i aluminiumfolie innan ni äter.
Bon apetit!