Hej allihop,
Dagens middag fick bli något så simpelt som köttfärssås – på mitt sätt. Alla gör sin egen variant av köttfärssås och jag gör väldigt olika från gång till gång – men det är ju det som är så fantastiskt, man kan variera den.
Kom hem idag efter ett vilt dygn nere i Göteborg. Fick i julklapp av sambon att vi skulle åka ner dit, sova på hotell och gå på METALLICA – en dröm jag haft hur länge som helst. Man kan ju säga att jag varit exalterad över denna resa ända sen julafton och i helgen var det äntligen dags. Först och främst var det kul att komma ner till Göteborg, har nog inte varit där (mer än åkt förbi) på nästan 10 år. Det är en väldigt mysig stad måste jag säga, käkade middag igår på en trevlig resturang (fantastisk mat!) som heter Grill del Mundo på Kungsportsplatsen och strosade runt i stan. På kvällen bar det av mot Ullevi ochjag kan säga att jag verkligen njöt av konserten – dom där gubbarna kan än. Får ni chans att se dom live, så gör det!
Iallafall, tillbaka till middagen. Detta är tacksam mat att göra storkok av. Passar i matlåda dessutom. Dessa recept blir ca 4 portioner, så vill ni göra mer kan man bara dubbla receptet rakt av.
Gräddig köttfärssås, Ingredienser:
1 tetra krossade tomater (ca 400g)
2-3 msk tomatpuré
500g valfri färs (jag föredrar högrev eller nöt)
200 g champinjoner (kan uteslutas, då brukar jag köra mer köttfärs)
1 finhackad gul lök
1 finhackad morot (50 g, kan dock uteslutas)
2 vitlöksklyftor
120 g tärnat pancetta (kan bytas mot tex bacon)
ca 2 dl grädde
salt, peppar, basilika, oregano, timjan (fryst eller färsk)
En liten skvätt vit eller rödvinsvinäger
1 tsk sötning (kan uteslutas men balanserar smakerna)
2-3 msk kalvfond
smör till stekning
Gör såhär:
Börja med att fräsa på lök, morot och vitlök i smör i en djup gryta. Lägg sedan i köttfärsen och bryn den, behöver inte genomstekas helt.
Tillsätt pancetta och tomatpuré. Fräs alltsammans tills pancettan är genomstekt.
Häll på krossade tomater (alt hela tomater på burk), svartpeppar och blanda runt. Sätt på ett lock och låt puttra på medelvärme ca 30-45 min.
Fräs snabbt svampen i en liten stekpanna, det räcker med några minuter, detta är bara för att få ut ev vätska ur svampen.
Ta av locket, tillsätt örter (basilika, oregano, timjan – antingen färsk/fryst eller torkat) Ta , tillsätt svampen och grädden och blanda runt. Låt puttra ca 10 min. Smaka av om det behöver extra salt och peppar. Färdigt!
Vitkålen:
1 strimlat litet vitkålshuvud
ca 30 g smör
kokande vatten med lite salt
Tillsätt smöret i kokande vatten så det smälter, använd en stor kastrull. Lägg vitkålken försiktigt i vattnet. Koka på hög värme ca 5-8 min för lite aldentekänsla, alternativt 10 min om ni vill ha kålen lite mjukare. Häll av i durkslag och låt kålen ånga av lite.
Vid servering – toppa gärna med lite riven parmesan och grovmald svartpeppar
7 comments
Sjysst kniv ??
Skall testas imorgon ?
[…] resterande kålen och strimla, ska gå bra att frysa in också! Kan användas som tillbehör till köttfärssås , kålgratäng, vitkålsgratäng eller carbonara tex. Bara plocka fram vitkålen ur frysen och […]
Jädrar vilken god köttfärssås! Gjorde i lördags och har matlåda med till jobbet idag. Längtar till lunch! 🙂
Va kul att du gillade den!
Bästa köttfärssåsen jag smakat!
Kombinationen med den smörkokta vitkålen var riktigt god även om jag inte kan äta så mycket kål åt gången. 🙂
Va roligt att höra! 🙂