Tillhör ert hushåll också den skaran som älskar texmex mat, speciellt på fredagar? Brukar ni också få rester? I fredags käkades det tacos hemma och det blev en jäkla massa mat över. På lördagen var jag inte sugen att äta samma sak en gång till. Gick därför igenom kylen för att se vad man kunde få ihop. Det fick bli en tacogratäng helt enkelt!
Hur lätt som helst och man fick rensa kylskåpet lite, vilket alltid är bra. Vitkålen hade vi kvar från härromdagen när vi gjorde min enkla kålpudding.
Ingredienser 4 portioner:
ca 400 g valfri färs (vi hade fläskfärs kryddad med den socker- och tillsatsfria fajitakryddan från Spicemaster)
1 hackad gul lök
ca 300 g strimlad vitkål
200 g riven ost
2 dl creme fraishe
150 g philadelphia
salt, peppar, ev vitlökspulver/pressad vitlök
smör till stekning
Sätt ugnen på 200 g, ta fram en ugnsform. Stek lök, vitkål och ev vitlök tillsammans i e stekpanna med rejäl klick smör. Låt allt mjukna och bli genomstekt, salta och peppra. Lägg vitkålsfräset i botten av ugnsformen.
Blanda sedan en burk creme fraishe med 150 g philadelphia och ca 100g av den rivna osten. Blanda till en jämn smet, salta och peppra ev. Smeta ut oströran över vitkålen.
Om ni tar färs från kylskåpet så kan ni snabbt fräsa den i stekpannan med lite smör så den inte är helt kylskåpskall. Steker ni ny, dvs inte använder rester, så stek i smör och krydda med er favorit texmexkrydda (spicemasters är utan socker om ni vill köpa färdig, går även bra att blanda en egen). Häll färsen över oströran.
Toppa sedan hela gratängen med resterande osten, ca 100g och ställ in i ugnen i 20-25 min tills den fått fin färg. Ta ut ur ugnen och som alla gratänger blir restultatet bättre om ni låter den stå 10-15 min innan ni hugger in. Servera med lite grönsaker.
1 comment
Så jättegod tsck för receptet