Friterad kycklingfilé med vitlöksås

by Jessica

IMG_20150721_193057

Nej då, jag har inte slagit mig i huvudet – det GÅR att äta friterat även som LCHFare. Kanske inget jag skulle göra varje dag men idag var en sån där dag då man ville ha nåt speciellt till middag. Det var första gången vi friterade hemma – så vi kanske inte hade de mest optimala verktygen, men det gick bra ändå. Jag fick hem ett smakprov av Lchfklubbens nya fläskchips – dom fick bli grunden till själva ”frityrsmeten” vilket passade superbt.

 

IMG_20150721_185140

till ca 12 bitar (3 st filéer på totalt 500 g) Blanda först i ordning själva paneringen till kycklingen:

– 100 g fläskchips/fläsksvålar

– 50 g riven parmesan

– 2 tsk lökpulver

– 2 tsk vitlökspulver

– salt och peppar

(vill ni ha fler kryddor så ta det ni gillar – bara fantasin sätter gränserna)

 

Gör såhär:

Lägg alla ingredienser till paneringen i matberedare och kör någon minut tills ni får en fin blandning. Vispa två ägg i en djup tallrik. Ta nu bitarna av kyckling och rulla försiktigt i fläsksvålpaneringen, doppa försiktigt i ägg och rulla i panering igen tills det täcker utsidan av kycklingen så gott som möjligt. Hetta upp olja i en hög panna eller gryta (vi tog en mindre kastrull och fick sedan byta mot en större). Använd någon typ av termometer för att få rätt temperatur. Vi använde ca 500 ml rapsolja och 200g talg som fick smälta ihop – det får bra att bara ta olja också. Gå ej ifrån spisen utan ha allt under uppsikt. När oljan når 180 grader är det dags att börja fritera.

OBS! var försiktiga, het olja kan stänka på er så håll lite avstånd och ha ett lock till hands om det i värsta fall skulle komma lågor – vad ni än gör så häll inte vatten på lågorna isåfall. Kom dock ihåg att det ska krävas mycket för att det ska gå så illa, vi hade inga missöden direkt utan bara man håller koll så går det bra. Det är inte så avancerat som det låter. Se till att ha en hålslev eller liknande tillgängligt så ni smidigt kan fiskka upp kycklingen från oljan. Vi använde en gammal pastaslev i metall.

Lägg ner kycklingen försiktigt i oljan och sätt en timer på 9-10 min. Glöm inte vända på kycklingbitarna lite. Ta först upp en (den största och skär ett snitt i för att dubbelkolla att den är klar.) Sleva försiktigt upp resten av kycklingen och lägg på en tallrik med hushållspapper för att svalna lite.

 

 

received_10153449231477902

 

received_10153449230197902

 

received_10153449230307902

 

IMG_20150721_191923

Servera gärna med tex lite sallad och min goda vitlökssås.

IMG_20150721_193045

print

You may also like

Leave a Comment