Detta sommarfräscha middagsrecept gjorde jag till middag i fredags förra veckan och kommer definitivt göras igen. I sommar kommer denna sallad och kryddsmöret få vara tillbehör vid grillning. Både en fröjd för ögat och magen!
Just när det gäller lammstek, så har det en speciell smak. Vissa älskar lamm (som jag) och andra inte – receptets stjärna var ändå den enkla vackra salladen och supersmidigt kryddsmör, så välj något annat kött eller kyckling om ni hellre önskar det.
Vi använde en lammstek på ca 1,2 kg, den hade tidigare varit fryst så låt den tina helt innan den ska tillagas (tar ca 24 timmar i kylskåp)
Marinad till lammsteken:
olivolja
saften från en citron
hackad färsk persilja alt färsk/torkad rosmarin
salt, peppar
3-4 pressade/finhackade vitlöksklyftor.
Gör så här
Blanda allt i en skål och pensla på steken. Lägg några klickar smör och några skivade vitlöksklyftor i botten av en ugnsform och placera den marinerade lammsteken ovanpå.
Låt den marineras i kylskåpet minst en timme men gärna flera timmar. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället på steken. Jag tycker den blir perfekt om man tar ut den när innertempen är 65 grader, vill man ha det mindre rosa så ta ut den på 68-70 grader.
Kör på ugnsvärme ca 175 g, för oss tog det ca 1½ timme. Går givetvis köra lägre ugnstemperatur men då tar det också längre tid. När steken har rätt innertemperatur så slå in den i folie och låt den vila i ca 20 min.
Medan steken är i ugnen kan man förbereda salladen och kryddsmöret. Vi kan väl börja med smöret? Jag gjorde ganska mycket så att vi hade kryddsmör i flera dagar.
Kryddsmör med smak av vitlök och persilja:
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör i tärningar
1 kruka färsk persilja
2-4 vitlökklyftor
salt
svartpeppar
ev en liten skvätt grädde
Mixa i matberedare eller med elvisp (försiktigt – det kan skvätta lite, då ni inte får hela köket fullt av smör). Tillsätt en liten skvätt grädde så är det lättare att fördela smöret till en jämn ”smet”. Lägg ut det mixade kryddsmöret på smör eller bakplåtspapper. Rulla ihop till en jämn rulle. min blev ca 3 cm i diameter. Lägg den i kylen tills strax innan det är dags att äta. Ta ut smöret och skär lagom tjocka skivor (jag körde ca 1 cm).
Så till salladen. Stjärnan i salladen va helt klart polkabetorna. Dom blir otroligt vackra och ger en krispig och lite jordig smak till salladen. Kolhydratsmässigt ligger dom lite högre än strikt LCHF, på ca 8,1/100g. I en stor sallad för två personer använde jag 2 betor (ca 100-150 g max), så jag tycker det är helt ok nån gång ibland.
Skala betorna med en potatisskalare, skär betorna i så tunna skivor du kan. Blanda lite olivolja, salt och citronsaft i en skål. Lägg de skivade betorna i citronmarinaden medan du gör i ordning resten av salladen.
Jag använde:
Blandad grönsallad
½ gurka
1 näve körsbärstomater
ca 100 g fetaost
en näve torrostade pinjenötter
några knippor färsk persilja
Skiva tomat o gurka, blanda med salladen. Lägg på en tallrik. smula över fetaosten, strö över persilja. Lägg på polkabetsskivorna, sprinkla över pinjenötterna och häll försiktigt över citronmarinaden som betorna hade legat i.