I söndags gjorde jag en smarrig köttgryta till middag. Fördelen med grytor och även gratänger är att dom sköter sig själv mest, visst tar det tid – men man hinner ju göra massa annat under tiden! Denna gången blev det en mustig gryta med nötgrytbitar, paprika och bacon bland annat.
Ingredienser, 4-6 portioner
800 g nötgrytbitar
1 paket bacon
1 köttbuljongtärning
3 lagerblad
2-3 msk tomatpuré
3-4 paprikor i olika färger
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraishe
ca 1 dl grädde
en skvätt Bong Schalottenlöksfond
smör
Fräs på köttet i rejält med smör så köttet får lite yta men inte blir helt genomstekt. Klyfta gula löken i större klyftor och lägg lök, köttet, lagerblad, köttbuljongtärning samt en rejäl klick smör i en gryta. Fyll upp med vatten så det täcker ordentligt. Koka på medelvärme utan lock i ca 1½ timme.
Rör runt i grytan. Strimla paprikan och häll ner i grytan, pressa över vitlöken, slå på en skvätt Bong Schalottenlöksfond. Blanda runt och klicka i tomatpuré. Krydda med mald kummin, paprika, salt, peppar.
Låt köttgrytan puttra under lock i ca 30 min extra, tills paprikan mjuknat ordentligt.
Tillsätt sedan creme fraishen, grädden och klipp baconet i bitar i grytan. Lägg på locket och låt det puttra ca 10-15 min extra tills baconet blivit klart.
Jag serverade med smörstekt blomkålsris. hade lite gurkmeja i ”riset” så att det fick en härlig gul färg.
1 comment
Jeg ønsker å følge