Hej alla,
Ja det går ju lite tid mellan de nya recepten nu. Men kul när man får feeling och lägger upp något nytt iallafall. Blir himla glad när ni delar recepten eller hör av er och har testat.
Vi tänkte utmana oss hemma nästa vecka och ha vegovecka. Vi gillar vego men är i perioder dåliga på det. Nu utmanade min kollega mig och såklart kör vi! Ni får hänga med på min instagram och se hur det går. Hoppas det blir några nya recept av det.
Smygstartade idag och svängde ihop denna rätt. Smörrostad vitkål (skulle kunna äta varje dag!) Och gjorde en risotto fast med blomkålsris. Smaksatt med kantareller vi fick av svärfars vän som hade ”plockat för mycket”, Västerbottenost och dill! Löjligt gott och bra bjudmat!
Ingredienser ca 4 port
Kål och tomater:
En bit vitkål, ca 300 g
Några körsbärstomater på kvist
Några klickar smör och olivolja
Salt, peppar
Risotton:
Ca 400 g blomkålsris (jag köper färdigrivet oftast)
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
Ca 1-1,5 dl grädde
Ca 2 dl grönsaksbuljong (tärning i vatten)
Ca 300 g kantareller
0,5 kruka Färsk dill
Salt, peppar
En näve riven västerbottenost
En näve riven parmesan
Ev lite citronzest
En skvätt vitvinsvinäger
En klick smör till stekning
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 g, klyfta kålen i lagom bitar, lägg på en plåt. På med lite olivolja och in i ugnen ca 25 min. Lägg då på tomaterna på plåten och klicka på smör på kålen. Kör 20-25 min till i ugnen – under tiden kan du börja med risotton.
Salta och peppra kålen och tomater när du tagit ut plåten från ugnen. Kålen är härligt söt och gyllene, då är den klar.
Koka upp vatten och buljong, ställ åt sidan. Hacka kantarellerna (lägg undan några hela att toppa med). Hetta upp en torr panna och lägg i svampen. Fräs ett par min på hög värme så dom vätskar av sig, salta och peppra kantarellerna.
Dra ner värmen på medelvärme och släng sen i hackad lök och vitlök i pannan med klick smör. Häll i blomriset och blanda runt fräs allt sammans i typ tre min.
I en kastrull eller liten stekpanna – koka upp grädden med ca 2 dl av buljongen, puttra så det tjocknar och häll sedan i vätskan över blomkålsblandningen. Smaksätt med lite hackad dill, en skvätt vitvinsvinäger, ev lite citronzest och ta av från plattan. Släng i osten (spara lite att toppa med) och blanda runt – det ska vara en krämig risotto, är den för torr ta lite extra grädde. Klart!
Lägg blomkålsrisotton på ett fat, toppa med rostad kål och tomater, lite extra kantareller och ost. Sen på med massa dill, salt och peppar – har du lite salta mandlar hemma så hacka och toppa med det. Så gott till kålen. Ät och njut!