Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

by Jessica

Innehåller annonslänkar

Hej allihopa,

Här kommer ett snabbt och enkelt recept som passar både lunch och mlddag. Det mesta läggs i en form bara och sköter sig själv, så på 25 min max har du en strålande fräsch måltid.

Vi gjorde detta till 2 portioner. Lägger man till mer spetskål eller lite blomkålsris/vanligt ris/ edemamebönor/lättkokta ägg och en majonnäs till så kan man lätt få 4 portioner.

Ingredienser 2-3 portioner

400 g färsk laxfilé (alt helt tinad om du har fryst)

Ca 100 g körsbärstomater

1/2 spetskål

1/2 gurka

1 ekocitron

En kruka färsk dill

2-3 salladslökar

Ett par klickar smör alt lite olivolja

Ca 0,5 dl tamarisoya (adlink)

Några droppar fisksås (kan uteslutas)

1 msk fiberhonung (adlink) (kan ersättas med vanlig honung/valfri sötning eller uteslutas)

1 vitlöksklyfta

ev lite hackad chili/chiliflakes

En bit riven ingefära eller torkad ingefära (börja med lite och smaka av)

Salt, peppar, skalade sesamfrön

Gör såhär:

Lägg laxen i mitten av en form, skiva kålen i 4 klyftor och lägg runt, dela tomaterna och strö ut. Lägg ett par klickar smör på kålen (alt lite olivolja). Salta och peppra över formen.

I en skål – blanda soya, fiberhonung, hackad vitlök, ingefära, ev chili efter smak och fisksås + en hackad salladslök till en marinad. Häll den över laxen.

Ställ in formen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 18-20 min.

Ta ut laxformen. Lägg på gurksalladen, toppa med hackad salladslök, lite extra dill och sesamfrön. Som sagt vill ni ha det matigare så servera med tex blomkålsris.

Under tiden fixar du gurksalladen. Skiva gurkan tunt på längden. Pressa över citronen, hacka i dill, salta och peppra och blanda runt.

Hugg in!

print

You may also like

Leave a Comment