Inlägget innehåller annonslänkar från Bodystore
GLAD PÅSK allihopa!
Idag är det ju påskafton, en annorlunda sådan som inte kunde spenderas med familjen. Istället blev det långpromenad i solen och matlagning till oss tre här hemma. Lammlägg med rostade morötter o lök och palsternacka. Riktigt gott!
Ville även ha en god efterrätt och kom på att vi hade blåbär i frysen – det fick därför bli en enkel LCHFvänlig blåbärskaka med citron. Så gott och väldigt enkel att göra, servera med lite lättvispad grädde, glass, vaniljsås eller bara som den är. Låt svalna innan ni hugger in.
Jag använde en avlång form med avtagbar botten, men en rund form på ca 20-24 cm borde gå bra också.
Har här länkat till några ingredienser också då jag själv brukar beställa tex fiberhusk, mandelmjöl och fibersirap online – brukar bli billigast så! (adlinks)
Ingredienser – 4-6 bitar
3 ägg
0,5 dl sötströ eller valfri sötning
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
1/3 tsk vaniljpulver
1,5 msk fibersirap + ringla lite ovanpå kakan innan ugnen – kan uteslutas
En nypa salt
75 g smör
ca 1,5 dl naturell Philadelphia (150 g)
1-1,5 dl blåbär (frysta eller färska)
1 ekocitron – zest och saft (ta mängd saft efter hur syrlig du vill ha kakan, använde saft från en halv citron)
Gör såhär:
Ta fram 3 skålar.
Skål 1: Vispa ägg och sötning med elvisp, gärna några minuter så det blir en fluffig smet.
Skål 2: Blanda de torra ingredienserna, mandelmjöl, nypa salt, bakpulver och fiberhusk.
Skål 3: Smält först smöret i en kastrull tillsammans med citronsaft/zest, fibersirap och vaniljpulver. Vispa sedan Philadelphian med det smälta smöret i skålen till en fast kräm med elvispen eller vanlig visp.
Häll nu i allt i skål 3 och blanda till en jämn smet. Räcker med att blanda med en slickepott.
När smeten är jämt blandad så smöra formen öch bröa ev med lite mandelmjöl. Häll i smeten i formen, bre ut den jämt, häll över blåbär (mina var frysta) och tryck till lite.
I i ugnen på 175 grader i ca 30-35 min. Känn med en sticka i mitten, stickan ska vara torr. Då är kakan klar. Låt svalna innan ni hugger in.