Hej allihopa!
Tänkte att jag skulle slänga in ett snabbt tips till er på detta recept. Vi serverade med skivat fläsk som vi stekte i ugnen, rårörda lingon och löksås. Men ni kan ju ha vad ni vill till. Tänk som en lchfvariant av råraka.
Ingredienser Blomkålsplättar ca 8-10 st:
0,5 Blomkålhuvud (ca 500 g)
ca 150 g riven ost, tex herrgård
1 ägg
0,5 msk lökpulver
1-1,5 msk fiberhusk
salt, peppar
rapsolja till stekning
Gör såhär:
Dela blomkålen i bitar och lägg i matberedare med kniv i, kör igång snabbt så blomkålen blir strimlad till blomkålsris. Har du ingen matberedare så riv blomkålen på rivjärn.
För bäst resultat: lägg den strimlade blomkålen i tex en bakduk och knyt ihop, pressa ut så mycket vatten som möjligt.
Lägg tillbaka blomkålen i en skål, blanda i ägg, kryddor, ost och fiberhusk (börja med 1 msk, låt stå några min, känns smeten för blöt så tillsätt 0,5 msk till).
Hetta upp en stekpanna med ordentligt med olja i botten. Forma bollar av smeten i handen, lägg i stekpannan och tryck till dom med en stekspade så det blir plättar.
Stek på medelhög värme ca 4-5 på varje sida, fyll på med lite olja så inte pannan blir torr – plättarna blir nästan friterade på ytan. Krispigt på utsidan och mjuka inuti. Salta och peppra lite extra vid servering om det behövs. Klart!
3 comments
Supergott. Ska laga fler gånger.
Hur gör du lökåsen?
Dina blomkålsplättar ser fantastiskt frasiga och goda ut. Ska testa!