Improviserade kvällens efterrätt och det blev över förväntan bra! Baka är inte riktigt min grej men blev sugen på något hemmabakat utan konstiga tillsatser. Detta blev en sockerfri kaka med mycket smak. Såklart kan man kan byta ut björnbär mot blåbär eller hallon – ta det man gillar bäst helt enkelt. Blev en blandning mellan cheesecake och paj skulle jag säga och smakade inte alls så sött, vilket passar min smak.
Börja med att ta fram en springform (min är ca 28 cm i diameter) och sätt ugnen på 175 grader.
Björnbärskaka 6-8 bitar.
Botten:
150 g rumsvarmt smör i mindre bitar
ca 3,5-4 dl mandelmjöl
1-2 msk sötströ eller valfri sötning (kan uteslutas)
ca ½ tesked vaniljpulver
Blanda allt med fingrarna och häll sedan över smeten i springformen. Fördela den jämt i formens botten och ställ in i ugnen ca 20 min på 175 grader. håll lite koll så den inte får för mycket färg.
Ta ut kakan och låt svalna. Blanda sedan ordning själva fyllningen och låt stå i kylskåpet medan kakan står och svalnar.
Fyllning:
250 g Mascarpone
100 g Philadelphia
ca 1-1,5 dl grädde (ta lite i taget)
Saften från 1 pressad citron samt rivet citronskal
½ tsk vaniljpulver
någon nypa sötströ om det behövs
två rutor riven vit Cavalierchoklad (ca 10 g)
Blanda allt med elvisp, fyllningen ska ej bli rinnig utan krämig så ta lite grädde i taget till ni hittar rätt konsistens. Fördela fyllningen på den svalnade kakan. Toppa med riven vit choklad och lite mosade björnbär. Ställ i frysen. Jag vill ej ha genomfrusen kaka så räckte med ca 1 timme för oss. Servera med några extra björnbär ovanpå kakan.
1 comment
Ser fantastisk ut✨✨