Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan

by Jessica

Hej!

Såhär innan jul passar väl ett nytt recept med brysselkål perfekt? Det är ju så gott – om man tillagar det rätt. Dessutom väldigt billigt nu när det är säsong.

Denna gratäng kan man äta som den är med lite sallad om man vill ha vegetariskt, annars passar en bit kyckling eller fläskkött (kotlett/fläsk/bacon) kanon till gratängen. Kanske även något att ha till julbordet?

Denna gratäng går ganska snabbt att svänga ihop, gillar sån mat som är enkel men också inte tar allt för lång tid. Kommer göra denna igen så hoppas jag får till bättre bilder, var lite väl mörkt igår men ni får hålla tillgodo med dessa bilder. Den blev iallafall väldigt krämig och god!

Brysselkålsgratäng med fetaost och timjan, ca 4 port.Ingredienser:

500 g färsk brysselkål (fryst går nog om ni tinar först, försök badda av så mycket vätska som det bara går isåfall)

ca 2-2,5 dl grädde

150-200 g fetost

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5-1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)

0,5 kruka färsk timjan

salt, peppar

ev en näve riven parmesan

smör/olja till stekning

 

Gör såhär

Dela brysselkålen på mitten (är dom stora så dela i kvartar), hacka löken och vitlöken. Fräs brysselkål och lök i en het panna. Stek några minuter så löken blivit genomskinlig och brysselkålen fått stekyta. Lägg i vitlök, senap och hacka ner timjan, salta och peppra. Slå på grädden och låt puttra på medelhög värme ca 5 min så grädden tjocknat. Det ska vara krämigt.

Häll över innehållet i en ugnsform. Smula över fetaosten och strö över parmesan. In i ugnen på 200 g ca 15 min så osten smält och gratängen ser fin ut.  Klart!

Strössla över lite mer timjan vid servering.

print

You may also like

1 comment

Ida 2019-02-05 - 19:08

Denna är såååå god! Gjorde första gången till jul, men har blivit fler gånger sen dess! Idag slängde jag i lite chiliflakes oxå, mums! Tack för detta recept!

Reply

Leave a Comment