LCHF Smörrebröd

by Jessica

Någon mer än jag som ÄLSKAR smörrebröd? Har länge funderat på att göra det hemma och på midsommar slog jag till. Perfekt bjudmat när man är många.

Räkna med 3-4 st per person, gör man buffé med fler saker så kanske det räcker med 2 st. Bröden i sig är mättande och sen ska man gärna ha mycket topping på. Snåla inte med pålägg!

Man kan ju vara kreativ här finns massor av olika toppingar man kan ha. Jag visar de 4 jag valde sen får ni lite länkar till fler förslag. Vad gillar ni bäst för Smörrebröd?

 

Gör brödet först, min populära Kesofrölimpa (länk)

Limpan är lätt att göra, LCHF vänlig såklart men även nötfri. Det blir ca 20 skivor av limpan, skivorna är rätt små, men som sagt väldigt mättande och när det gäller smörrebröd så är det pålägget som räknas!

Jag toppade alla brödskivorna med bregott och ett litet salladsblad innan jag la på resterande topping.

Mina toppingar var följande:

  • Varmrökt lax med wasabimajonnäs, skivad avokado, svarta och vita sesamfrön
  • Rostbiff med remouladsås, cornichons och lite rostad lök (rostad lök är inte lchf, använder extremt lite som dekoration men kan bytas mot tex syltlök eller finhackad färsk rödlök)
  • Handskalade räkor, skagenröra och dill
  • Matjessill, hackat ägg, kokt potatis, gräddfil och gräslök EJ LCHF (maken och svärföräldrarna ville ha dessa. se andra förslag nedan på fler LCHF toppingar, skriver ändå med den eftersom den finns med på bilderna)

Gör en egen sats majonnäs, jag använde majjo till alla röror. Man kan givetvis använda köpt majonnäs men finns inget som slår en egengjord!

Majonnäs med stavmixer

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2-2,5 dl neutral rapsolja

Ca 1 tsk citronsaft alt vitvinsvinäger (eller lite av båda)

1 tsk dijonsenap

salt, peppar

Gör såhär:

Häll alla ingredienser utom salt och peppar i en glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar.

Wasabimajonnäs

Blanda enbart mågra matskedar majonnäs med wasabi på tub (finns i alla matbutiker, ofta vid asiatiska hyllan). Har man ingen wasabi så kan man köra pepparot på tub. Ta lite i taget och smaka av, olika wasabis är olika starka så börja med en liten klick bara och öka beroende på hur het du vill ha majonnäsen.

Skagenröra

Hacka en näve färska skalade räkor (kan köra hela också), finhacka lite rödlök, blanda med några msk majonnäs, lite pressad citron och lite färsk dill. Sen salt och peppar. Vill man så kan man toppa dessa smörrebröd med lite gräslök eller rom.

Remouladsås

Några finhackade cornichoner/en ättiksgurka – lägg gärna på lite hushållspapper så extra vätska rinner av. Blanda gurkan med finhackad rödlök, några msk majjonnäs, salt, peppar, en nypa curry och ev en nypa gurkmeja för intensivare gul färg.

 

Förslag på fler toppingar, tryck på förslagen för att komma till recept:

Rökt lax och krämig äggsallad

Hemmagjorda köttbullar och rödbetssallad

Skivad kyckling/kalkon/mozzarella, semitorkade tomater och lite pesto

Kyckling och baconröra

Laxröra

Schnitzel med citronsmör och friterad kapris

Sparris, pocherat ägg och hollandaisesås

Skinkröra

Kom gärna med förslag till fler toppingar!

nfd

print

You may also like

1 comment

Christel 2018-08-13 - 16:13

Underbar blogg. Här kommer jag att botanisera mycket : )

Reply

Leave a Comment