Idag fick det bli en variant av grytan jag gjorde häromdagen, kyckling och blomkålsgrytan – fast vegansk.
Kommer bli en hel del vegetariskt i vår kost framöver och kommer lägga upp en recepten här, ni som bara är ute efter LCHF recept kan scrolla förbi, det kommer komma mer sånna också. Nu mera varierar vi kosten betydligt mer och försöker hitta en bra balans.
Detta blev verkligen så gott, går fort och innehåller sånt man ofta har hemma. Inga konstigheter här inte. Jag är dessutom hemma och är lite sjuk just nu och det smakade oerhört bra med en värmande gryta.
Jag serverade grytan med ugnsrostade sötpotatisskivor. Bara tvätta av sötpotatisen, torka så skalet är torrt. Skiva i ca 1cm tjocka skivor, lägg på en plåt, på med lite olivolja och i ugnen. 200 g ca 20-25 min.
Ingredienser, ca 4 portioner:
1 tetra kokta kikärtor (ca 400g avrunnen vikt)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
8-10 körsbärstomater
Ca 3-400 g färsk blomkål
1 tetra /250 ml kokosgrädde eller kokosmjölk (jag använder Garants, Den är krämigare och godare än de på burk)
Salt, peppar, paprikapulver, gurkmeja, gul curry
Kokosolja/rapsolja till stekning (alt smör då blir det dock ej veganskt)
Gör såhär:
Häll upp kikärtorna i en sil och skölj av. Skär tomat, lök och blomkål i mindre bitar.
Bryn blomkål i en het stekpanna några minuter, när den fått lite stekyta – släng i kikärtor, lök och tomater. Krydda med curry, gurkmeja, paprika, salt och peppar samt pressa i vitlök.
Blanda runt och sänk värmen så det inte bränns. När löken är genomskinlig och blomkålen mjuknat så slå på kokosgrädden. Blanda runt och låt puttra ca 10 min, smaka av om mer krydda behövs.
Vill man så kan man vända ner lite färsk spenat precis innan man serverar, har gjort den nu både med och utan spenat och båda blir kanon. Jag föredrar utan dock så tar ej med det i receptet.
Bilderna blev tyvärr inge bra pga vintermörkret, men håll tillgodo. Kommer göra grytan igen – i dagsljus så nya bilder kommer.
Övre bilden är utan spenat, den under med spenat.
2 comments
Lagade detta igår. Jättegott! Tack för receptet 🙂
Hej!
Har en bit blomkål i kylen som jag funderar på vad jag ska göra med… Ville bara dubbelkolla så det verkligen är kummin du menar, den svenska brödkryddan. Det är inte spiskummin, som är mycket vanligare i indiska (och mexikanska) köket?
Tack för alla recept du delar med dig av! 🙂