Halloumistroganoff (vego)

by Jessica

Uppdaterat 2017-01-15.

Dagens grymma vegetariska lunchtips kommer här, en gräddig halloumistroganoff.  Detta svänger man ihop fort och passar både till lunch, vardagsmiddag och matlåda. Slänger två olika tips på smaksättning. En med soltorkade tomater och en med svamp och timjan. Bara prova er fram

Om man som jag är lite dålig på att göra vegetariska rätter så är detta ett bra alternativ som inte kräver så mycket ansträngning och kan vara ett bra recept att ha om man vill köra en köttfri dag. Receptet är således inte veganskt utan ovo-lakto vegetariskt. Bra sätt att få barnen att våga prova något nytt också istället för den klassiska stroganoffen med falukorv, de klassiska smakerna är ju där – men med en twist.

Servera med lite blomkål eller vitkålsris, en sallad eller vanligt ris för dom som äter det.

Så, till Receptet.

Halloumistroganoff, bas ca 4 port

400 g halloumi (2 förpackningar)

1 gul lök

1-2 små morötter

Ca 3 dl grädde

Ca 2 msk tomatpuré

Smör till stekning

Salt, peppar

Smaksättning:

Alternativ1: 10 soltorkade tomater, ett par vitlöksklyftor

Alternativ 2: ca 100-150 g champinjoner, timjan

Gör såhär: 

Skär halloumin i stavar, badda gärna av halloumin med lite hushållspapper för att få bättre stekyta om den är väldigt blöt (varierar mellan olika märken).

Stek halloumin ett par min på varje sida i en torr stekpanna, ha inte för hög värme. Halloumin ska få stekyta, lägg den sedan åt sidan. Tips är att steka lite halloumi i taget så att det inte blir för mycket vätska i stekpannan.

Hacka lök, riv/finhacka morot och Fräs på lök och morot i smör i en stekpanna tills löken blivit mjuk. Tillsätt soltorkade tomater och vitlök eller champinjoner och timjan, samt tomatpuré. Blanda runt ordentligt och slå på grädden. Låt puttra ca 10 min. Smaka av såsen med peppar och lite salt (tänk på att halloumin är salt så ta inte så mycket). Vänd försiktigt ner den stekta halloumin i såsen och servera!

Glöm inte kolla in mina andra stroganoffrecept hör på bloggen också.

Biffstroganoff

Kasslerstroganoff

Korvstroganoff

Kycklingkorvstroganoff (mejerifri)

Nästa utmaning får bli en vegansk variant!

IMG_20170914_111646

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20170914_114003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20170914_114940

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20170914_115303

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

3 comments

Halloumistroganoff – ett vegetariskt alternativ – Ät Mer Vegetariskt 2021-08-19 - 21:33

[…] mer lök, bytt ut grädden mot matlagningsgrädde och lagt till lite chili. Originalet kan hittas här. Det här är ett av våra […]

Reply
Halloumistroganoff – ett vegetariskt alternativ | Ät Mer Vegetariskt 2019-04-01 - 13:10

[…] mer lök, bytt ut grädden mot matlagningsgrädde och lagt till lite chili. Originalet kan hittas här. Det här är ett av våra […]

Reply
Halloumi stroganoff (LCHF) – Minus47kilo 2019-02-22 - 11:18

[…] En av senaste veckans alla goda rätter var halloumi stroganoff, alltså en vegetarisk variant av en riktig klassiker. Ursprungseceptet kommer från Tjockkocken. […]

Reply

Leave a Comment