Vegofredag; Himmelsk halloumi med vaxbönor och dragonmajonnäs

by Jessica

Här kommer ett supersnabbt middagstips. Var lite oinspirerad inför dagens middag och plockade ihop det som fanns hemma och det blev supergott! Senaste tiden har det blivit mycket vegetariskt och speciellt med halloumi, finns det något bättre? Detta svänger man ihop supergott och satan så gott!

Börja med majonnäsen så får den stå till sig lite.

Dragonmajonnäs med stavmixer; 

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2-2,5 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

1 tsk citronsaft

Ca 1/2 tsk vitvinsvinäger

salt, peppar

Körvel, dragon (färsk finhackad eller torkad)

Alt 1-2 vitlöksklyftor

Gör såhär:

Häll ägget i en behållare, sätt stavmixern i botten. Häll på oljan lite i taget. Kör med stavmixer tills du får en krämig och härlig majonnäs. Smaka av med salt, peppar, citron, vinäger och örter efter smak. Ställ i kylen medan du lagar resten. Tips, Vill ni så ha i några nypor gurkmeja i majonnäsen för lite färg.

Smörstekt halloumi, ca 2 port

200 g halloumi

smör till stekning

Gör såhär:

Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Om det är en halloumi med mycket vätska (varierar mellan olika märken) så badda av skivorna med lite hushållspapper för bättre resultat. Hetta upp en stekpanna, klicka i en klick smör och stek ca 3 min på varje sida på medelhög värme. För att halloumin ska få lite fin yta så vänd inte för tidigt utan låt dem få ordentligt med färg.

18447734_10154460651455887_412486356_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smörstekta vaxbönor 2-3 portioner

400 g vaxbönor (frysta går bra)

Rejält med smör till stekning

En skvätt rapsolja (kan uteslutas)

Salt och peppar

Gör såhär:

Hetta upp en stekpanna rejält, använder du frysta så släng i dom i stekpannan först och ”torka” ur dom lite så ni blir av med lite vätska innan ni klickar i smör och ev rapsolja.   Stek 13-15 min för bästa resultat, jag brukar klicka i en extra klick smör efter halva tiden och då röra runt lite, dom ska få lite färg innan dom är klara, som bilden ovan. Salta och peppra ordentligt och servera genast.

Till detta så fräste jag även på några paprikaskivor. Skär en paprika i klyftor och fräs på i stekpannan några min tills dom får färg och blir mjuka.

Servera vaxbönorna med paprikan, halloumi, lite färsk persilja eller ruccola och toppa med dragonmajonnäs.

print

You may also like

Leave a Comment