Sol i sinne, Grilla inne – lite så var vår idé igår hemma. Då maj-vädret här i Stockholm spökar rejält med både vårvärme och snöhagel så får man göra det bästa av situationen och skippa grillpremiären ute och istället hålla sig inomhus. Var riktigt sugen på sommarmat igår så vi körde grillmat inomhus helt enkelt.
Jag gjorde en kanongod potatissallad med sötpotatis – som jag skrivit förut så är inte sötpotatis LCHF men funkar bra för de som äter liberalt eller bara äter lågkolhydratskost för hälsans skull. Sötpotatis innehåller många nyttigheter men en del kolhydrater. Vill man ha ett LCHF-alternativ så tipsar jag om falsk potatissallad gjord på zucchini (LÄNK).
Sötpotatissallad, ca 4 port
ca 3 normalstora sötpotatisar (ca 6-700 g)
1 liten rödlök
ca 1 dl creme fraishe
ca 4-5 msk majonnäs (kan uteslutas, ta mer creme fraishe)
ca 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
salt, peppar
Persilja, gräslök (färsk eller fryst)
en skvätt pressad citron
ca 1-2 tsk mild senap
Gör såhär:
Skala och dela sötpotatisen i bitas. Koka mjuk, tar ca 7-10 min beroende på hur stora bitar du gör. Tänk konsistensen på vanlig kokt potatis. Låt svalna nästan helt. Tärna sötpotatisen något och blanda ner i en bunke med finhackad rödlök,. Blanda ner majonnäs och creme friashe, ta lite i taget tills du får det så krämigt du vill ha. >Smaka av med örter, salt, peppar, senap och citron. Ha ev i vitlök. Låt stå i kyl innan servering så smakerna hinner sätta sig.
Man kan ju även variera smakerna – tex uteslut senap och hacka i lite kapris och ärtskott eller lite purjolök och chili. Oavsett är det kanongott till grillat!
Flintastek i ugn, ca 4 port
ca 1 kg okryddad flintastek (tänk på att en del vikt försvinner pga ben)
salt, peppar, valfria örter och gärna pressad vitlök
en skvätt oliv eller rapsolja
Gör såhär:
Låt köttet ligga framme så det inte är kylskåpskallt först. Blanda oljan tillsammans med kryddorna och vitlök. Smörj in köttet rikligt i blandningen. Placera köttet på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på ca 225 g grilläge och kör ca 15 min så köttet får fin yta. Ta ut plåten, vänd köttet och kör ca 10 min till. Låt vila några min innan du skär upp köttet.
De andra tillbehören vi hade till middagen var smörstekt halloumi vilket verkligen har blivit en gravidcraving för mig samt en fräsch fetaoströra, smörstekta haricot verts och körsbärstomater. Hur jag gör dessa tilbehör hittar ni nedan:
Smörstekt halloumi, ca 4 port
200 g halloumi
smör till stekning
Gör såhär: Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Om det är en halloumi med mycket vätska (varierar mellan olika märken) så badda av skivorna med lite hushållspapper för bättre resultat. Hetta upp en stekpanna, klicka i en klick smör och stek va 3 min på varje sida på medelhög värme. För att halloumin ska få lite fin yta så vänd inte för tidigt utan låt dem få ordentligt med färg.
Enkel fetaoströra, ca 4 port
200 g fetaost
ca 3-4 msk creme fraishe (kan bytas mot tex turkiskt yoghurt)
ev en vitlöksklyfta
en näve superfinhackade eller mixade soltorkade tomater alternativt 2-3 msk creme av soltorkade tomater (tex Zeta har en supergod)
salt, peppar
Gör såhär:
Mosa fetaosten med en gaffel, blanda ner creme fraishe, tomatcremen/mixade tomater och smaka av med salt och peppar. Vill man ha lite sting så ha i lite vitlök. Passar superbra till grillat kött och kyckling i sommar.
Smörstekt Haricot verts, ca 4 port
250-300 g färska haricot verts (frysta går bra men passa på att köpa färska när det ändå är säsong)
smör till stekning
Gör såhär:
Hetta upp en stekpanna. Lägg i haricot verts och en rejäl klick smör och fräs på medelhög värme några minuter. Använder man färska så räcker de med ca 5 min så att de får lite yta och blir krispiga. Släng på lite flingsalt och svartpeppar vid servering.