Auberginegratäng & Lammfärsjärpar

by Jessica

Lite dåligt med nya recept här just nu. Inspirationen tryter lite så jag hoppas ni håller ut, glöm inte kolla runt bland alla gamla härliga recept så länge.

Idag blev det dock något nytt. En smarrig auberginegratäng, lammfärsjärpar och fetaoströra. Man kan även äta enbart auberginegratängen som en huvudrätt, bara servera med lite god sallad.

Börja med auberginesgratängen eftersom den tar längst tid.

IMG_20170112_192015

Ingredienser Auberginegratäng, ca 4 port: 

2 normalstora Auberginer

Ca 200 g riven eller skivad mozzarella

Ca 50-100 g parmesan

Ca 400-500 g tomatsås*

Salt peppar

Smör eller olja till stekning

*Recept på tomatsås nedan.

Gör såhär:

Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra ca 15-20 min, saltet gör att den beska vätskan i Auberginen svettas ut. Vätskan kan du badda av med lite hushållspapper. Passa på att göra tomatsåsen* (recept nedan) medan du väntar på att aubergineskivorna ska vätskas av.

När du baddat av Auberginen så fräs på dom i en het panna med lite olja eller smör. Räcker med ett par min på varje sida. Lägg sedan ett lager aubergine i botten av en form, toppa med tomatsås och mozzarella. Ta sedan ett till lager med Aubergine, tomatsås, mozzarella och toppa med lite parmesan. In i ugnen på 200g i ca 30 min. Låt gratängen stå några min innan ni hugger in.

Enkel Tomatsås, ca 4 port

 Ca 400 g krossade eko-tomater

1-2 finhackade schalottenlökar

2-3 vitlöksklyftor

En halv kruka basilika

En liten finhackad morot (kan uteslutas)

Ca 50-100 g finhackad zucchini (kan uteslutas)

Olja eller smör till stekning

Gör såhär:

Fräs på lök, vitlök, morot och zucchini i en het panna i lite olja eller smör. Låt grönsakerna bli genomstekta men inte ta färg. Slå på tomaterna, salta och peppra samt finhacka basilika och häll i. Blanda runt. Vill man ge den ännu fylligare smak då kan man klicka i en msk tomatpuré. Låt puttra i ca 15 min, klart!

Till gratängen serverade vi lammfärsjärpar, dessa är superenkelt men tokgoda.

Lammfärsjärpar ca 8 ST:

500 g lammfärsjärs

1 ägg

1-2 msk torkad/fryst eller färsk mynta

1-2 msk torkad/fryst eller färsk persilja

Salt, peppar, lökpulver, timjan

Gör såhär: 

Blanda färs med ägg, mynta och persilja. Tillsätt salt, peppar och timjan efter smak. Blöt händerna i kallt vatten och forma avlånga järpar av färssmeten. Fräs på i het stekpanna så järparna får lite yta. Lägg över järparna i en form och kör i ugnen på 200 g i ca 15 min. Dela en och dubbelkolla att de är klara Innuti.

Sist men inte minst blandade vi lite enkel fetaoströra till detta, den gör du enkelt såhär;

Fetaoströra ca 4 port;

2 dl naturell yoghurt (cypriotisk/rysk eller grekisk, går även med creme fraishe)

Ca 150 g fetaost

Lite hackad basilika eller mynta

Salt, peppar och en skvätt olivolja.

Gör såhär: 

Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda i yoghurten och kryddor, slå på en skvätt olivolja och blanda samman till en röra. Klart!

IMG_20170112_175647

IMG_20170112_182844

IMG_20170112_191603

IMG_20170112_182648

IMG_20170112_190823

print

You may also like

Leave a Comment