Lite dåligt med nya recept här just nu. Inspirationen tryter lite så jag hoppas ni håller ut, glöm inte kolla runt bland alla gamla härliga recept så länge.
Idag blev det dock något nytt. En smarrig auberginegratäng, lammfärsjärpar och fetaoströra. Man kan även äta enbart auberginegratängen som en huvudrätt, bara servera med lite god sallad.
Börja med auberginesgratängen eftersom den tar längst tid.
Ingredienser Auberginegratäng, ca 4 port:
2 normalstora Auberginer
Ca 200 g riven eller skivad mozzarella
Ca 50-100 g parmesan
Ca 400-500 g tomatsås*
Salt peppar
Smör eller olja till stekning
*Recept på tomatsås nedan.
Gör såhär:
Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra ca 15-20 min, saltet gör att den beska vätskan i Auberginen svettas ut. Vätskan kan du badda av med lite hushållspapper. Passa på att göra tomatsåsen* (recept nedan) medan du väntar på att aubergineskivorna ska vätskas av.
När du baddat av Auberginen så fräs på dom i en het panna med lite olja eller smör. Räcker med ett par min på varje sida. Lägg sedan ett lager aubergine i botten av en form, toppa med tomatsås och mozzarella. Ta sedan ett till lager med Aubergine, tomatsås, mozzarella och toppa med lite parmesan. In i ugnen på 200g i ca 30 min. Låt gratängen stå några min innan ni hugger in.
Enkel Tomatsås, ca 4 port
Ca 400 g krossade eko-tomater
1-2 finhackade schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
En halv kruka basilika
En liten finhackad morot (kan uteslutas)
Ca 50-100 g finhackad zucchini (kan uteslutas)
Olja eller smör till stekning
Gör såhär:
Fräs på lök, vitlök, morot och zucchini i en het panna i lite olja eller smör. Låt grönsakerna bli genomstekta men inte ta färg. Slå på tomaterna, salta och peppra samt finhacka basilika och häll i. Blanda runt. Vill man ge den ännu fylligare smak då kan man klicka i en msk tomatpuré. Låt puttra i ca 15 min, klart!
Till gratängen serverade vi lammfärsjärpar, dessa är superenkelt men tokgoda.
Lammfärsjärpar ca 8 ST:
500 g lammfärsjärs
1 ägg
1-2 msk torkad/fryst eller färsk mynta
1-2 msk torkad/fryst eller färsk persilja
Salt, peppar, lökpulver, timjan
Gör såhär:
Blanda färs med ägg, mynta och persilja. Tillsätt salt, peppar och timjan efter smak. Blöt händerna i kallt vatten och forma avlånga järpar av färssmeten. Fräs på i het stekpanna så järparna får lite yta. Lägg över järparna i en form och kör i ugnen på 200 g i ca 15 min. Dela en och dubbelkolla att de är klara Innuti.
Sist men inte minst blandade vi lite enkel fetaoströra till detta, den gör du enkelt såhär;
Fetaoströra ca 4 port;
2 dl naturell yoghurt (cypriotisk/rysk eller grekisk, går även med creme fraishe)
Ca 150 g fetaost
Lite hackad basilika eller mynta
Salt, peppar och en skvätt olivolja.
Gör såhär:
Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda i yoghurten och kryddor, slå på en skvätt olivolja och blanda samman till en röra. Klart!