Tjockkockens chokladbräck med hasselnötter

by Jessica

Igår gjorde jag dessa mumsbitar, perfekt som julgodis eller när man bara vill ha något alldeles speciellt. Gissar på att det är fler jag som älskar choklad därute? Jag körde blandningen av sockerfri mjölkchoklad från Nicks, men man kan givetvis byta mot tex mörk choklad.

Receptet blev ca 20 bitar, men de beror såklart på hur stora du villa ha. Smaken påminner lite om den gamla klassiska schweizernöt, som var min favorit, men inte så söt såklart.

Tjockkockens chokladbräck;

160 g sockerfri choklad*

50 g smör

ca 120 g hasselnötter

Ett par nypor flingsalt

Ca 2 msk ovispad grädde (kan uteslutas)

*Jag använde 2 st mjölkchoklad-kakor från Nick’s a 80 g, dessa finns att köpa på tex Bodystore eller Nicks.se. Denna mjölkchokladen innehåller sötningsmedel av Stevia och Erytritol, men inget vanligt socker. Går givetvis byta mot mörk choklad av valfri sort – minst 70% kakaohalt – gärna högre.

 

Gör såhär:

Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen på 180 g ca 10 min. Låt svalna något och gnugga försiktigt i en kökshandduk så en del av skalet lossnar. Hacka nötterna grovt.

I ett vattenbad (eller i micron) – smält chokladen och smöret tillsammans och blanda till en jämn smet. Låt svalna något.

I en skål – blanda chokladsmeten med någon nypa flingsalt och hasselnötterna, spara gärna några nötter att toppa med. Häll chokladsmeten i en form klädd med bakplåtspapper. Toppa med lite extra flingsalt, resterande nötter och ev droppa över lite grädde med en tesked.

Tips! Vill ni inte droppa över lite grädde så testa dekorera med lite smält mörk choklad eller kanske kokosflagor.

Låt bräcket stelna i kylen innan du skär upp till mumsbitar. Förvaras i kylskåp i en stängd behållare, tex en matlåda i glas. Går bra att förvara i frys också, bara plocka fram en stund innan servering.

img_20161215_215546

 

 

 

 

 

 

Tjockkocken chokladbräck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julgodis lchf

img_2879

print

You may also like

1 comment

Junitjej 2016-12-24 - 10:22

Så goda de ser ut!

Reply

Leave a Comment