Vanlig hederlig bea kan väl inte vara så svårt att göra själv, eller? Tycker det är något många just skriver att de misslyckas med. Detta för att man ska krångla med vattenbad, ständigt vispande och äkta sig för att såsen skär sig. Tänk om man kunde slippa allt sånt? Det kan man. Man kan göra en lättare variant av bea, fortfarande tokgod, krämig och lyckas varje gång. Hur då undrar du nu? Med stavmixer såklart!
Detta recept baseras på samma grund som jag använder till min Hollandaisesås. Båda såserna har ju en bas av smör och äggula och görs på liknande sätt, dvs mitt sätt.
Snabb Beasås, ca 4 port
200 g smör
2-3 äggulor (är dom små, ta tre)
1 schalottenlök
Ca 1 msk torkad eller färsk dragon
Ca 1 msk torkad eller färsk körvel (kan uteslutas)
1/2-1 tsk vitvinvinäger (beroende på hur mkt syra man vill ha)
Salt, peppar
Gör såhär:
Finhacka schalottenlöken och tärna smöret. Klicka i ca 25 g smör i en djup såskastrull, jag använder denna grymma sauteuse från Demeyere från Bagaren & kockens sortiment av stekpannor och kokkärl.
Tillsätt schalottenlök, dragon och körvel. Blanda runt och låt löken bli mjuk/genomskinlig men inte blir bränd. Tillsätt resten av smöret och ha på låg värme så allt smör smälter men inte bränns. Låt svalna ett par min.
Häll i äggulorna i en hög stavmixerbägare. Droppa i lite i taget av det smälta smöret och kör stavmixern på högsta effekt så det blir en krämig sås, det tar bara nån minut. För stavmixern lite upp och ner så allt blandas.
Avsluta med att smaka av med salt, peppar, vitvinvinäger och ev mer örter. När vi mixat klart såsen hällde jag upp den i kastrullen igen, trevligare att servera ur den.
Tips! Man kan även smaksätta med lite persilja eller vitlök på slutet. Servera med en god köttbit och lite enkel sallad tex. Blir det sås över så förvara i kylen, dagen efter har ni fått ett gott bea-smör då såsen stelnar i kylen.
21 comments
[…] har jag gjort maränger. Vi hade gäster hemma häromdagen, gjorde en egen bearnaisesås då. Här hittar du recept på den. Superenkel att göra! När man gör bearnaisesås blir det äggvitor […]
Hur länge står den sig i kylen? Funkar det att frysa den?
Måste säga att jag oräkneligt många gånger försökt klara av att göra bea med stavmixer, men det funkar aldrig! Har blivit tokig på vad som är felet.. men nu vet jag – jag hade för svag mixer! Sen jag övergick till elvispen har det lyckats varje gång, så om någon upplever att det inte funkar med stavmixern – testa elvispen så kan det inte misslyckas!! 🙂
Hejsan
Gjorde din bea men den ville inte bli tjock. Läste efteråt att äggen inte skulle vara kylskåpskalla. Ett tips är kanske att skriva det i receptet.
Och när den har stått ett tag så skär den sig. Vad har jag gjort för fel?
Marie
Testa med elvispen istället, jag hade precis samma problem som du med stavmixer.
min bea ville inte bli tjock. och sedan skar den sig.. vad kan det bero på tror du? för små äggulor? tog bara 2 nämligen, normal stora.
smakade ändå riktigt bra så åt den ändå dock.. 😀
1. Smöret är för varmt (låt smälta smöret svalna lite räcker med någon minut)
2. Äggulorna är för kalla (låt stå framme en stund så dom ej är kylskåpskalla)
3. Du håller smöret för fort, ta lite i taget och låt såsen tjocknar innan du häller på mer.
? Det är dom anledningarna jag kan komma på.
Silar du bort löken?
Nej, den mixar jag ihop med resten av smöret och äggulorna. ger grymt god smak! visst kan man sila bort men jag tycker det är onödigt.
Mixar du det med smöret först innan du häller på äggen, eller kör du ner allt på en gång? 🙂
Alltså jag älskar dina recept, de är guld värda! 🙂 Ska testa denna bea! Jag brukar göra hollandaise med stavmixer, först funkade det toppen, sen misslyckades det varje gång och jag fattade inte vad som var fel.. höll på bli tokig! Sen insåg jag att jag lät smöret stå och bli för svalt för länge så att inte äggulan ville tjockna, jag hällde i det då det var ljummet bara. Men nu låter jag det svalna max 1 minut och då misslyckas det aldrig 🙂 Kärlek till dessa såser!
Tack för fina goda recept
Alltså jag prövade att göra precis som receptet men den tjocknar inte! Vad är felet tror Du?
1. Smöret är för varmt (låt smälta smöret svalna lite)
2. Äggulorna är för kalla (låt stå en stund så dom ej är kylskåpskalla)
3. Du håller smöret för fort, ta lite i taget och låt såsen tjocknar innan du häller på mer.
🙂 Det är dom anledningarna jag kan komma på.
Hej Igen! Tack för snabbt svar! När jag kom ut i köket igen så såg jag i botten att den liksom tjockat sig lite så jag körde lite till med stavmixern och vips var den krämig, härligt! Dock känns det som jag saltat lite för mycket men den kommer nog att gå åt och bättre kryddning nästa gång! Tack!
Äger ingen stavmixer, kan man istället använda en vanlig mixer, där man häller i lite smör åt gången eller rekommenderar du då istället en elvisp? 🙂
Tacksam för snabbt svar,
Sofie
Kan nog inte hjälpa till så mycket då jag inte eprovat några av alternativen. Spontant skulle jag säga att med elvisp lär du skvätta varmt smör över halva köket, så det skulle jag nog inte testa. Prova med mixer men beror nog helt på vad det är för tryck i den och storleken på bägaren. Du får prova dig fram, inte säker på att det funkar som sagt.
Jag svarar alltid när jag har möjlighet men bloggen är bara en hobby så mitt vanliga jobb och tid med vänner går före 🙂
Tack så mycket! Får prova mig fram 🙂
Den var supergod och lätt att göra! ? Det gick jättebra att använda elvisp istället för stavmixer!
Jättegott. Tack för receptet.
Mäste testa den, klarar inte av äta färdiggjorda från butik 😉