Dagens rejäla men grymt goda middag blev älgköttbullar med kantarellsås. Till det serverade jag mitt goda blomkålsstomp och inlagda gurka, recept till båda dessa hittar du HÄR (länk)
Det här är ingen fancy mat utan redig husman, men det är sån mat vi gillar bäst här hemma.
Får man inte tag i älgfärs går det bra med hjort eller vildsvin också om man vill ha ”vilda” köttbullar – vill man hs lite mer traditionella så ta högrevsfärs/nötfärs.
Älgköttbullar ca 4-6 portioner (ca 21 stora köttbullar)
500 g älgfärs
Ca 200 g fläskfärs*
1 ägg
Ca 1-1,5 dl vispgrädde
1 stor eller 2 små gula lökar
Salt, peppar
1-2 msk kalvfond
1 näve hackad persilja (kan uteslutas, tillsätt isåfall valfri annan krydda)
Smör till stekning
*Fläskfärsen är perfekt att blanda just viltfärs med eftersom vilt kött är väldigt magert. Kan uteslutas och öka mängden viltfärs men risken finns att köttbullarna blir lite torra då.
Gör såhär:
Finhacka löken, stek hälften av löken mjuk i lite smör och låt svalna något. Blanda snabbt samtliga ingredienser till en jämn smet, men överarbeta den inte, räcker att alla ingredienser har blandats. Krydda med rikligt med salt och peppar.
Blöt händerna med kallt vatten och rulla försiktigt jämnstora köttbullar av smeten. Bryn köttbullarna några min i smör i en stekpanna så de får fin stekyta. Lägg köttbullarna i en ugnsform och kör klart dom i ugnen på 175 grader i 15-25 min (beroende på hur stora du gör dom). Skär en köttbulle i mitten för att dubbelkolla att de är genomsteka. Medan köttbullarna är i ugnen så passa på att göra såsen.
Kantarellsås 4-6 portioner:
Ca 200 g trattkantareller (vanliga går också bra)
2 schalottenlökar
3-4 dl grädde
1-2 msk kalvfond
Ev en skvätt tamarisoya (glutenfri soya)
Salt, peppar
En klick smör
Gör såhär:
Finhacka schalottenlök. Hetta upp en stekpanna och lägg i den torra svampen, fräs lite försiktigt i den torra pannan för att svampen ska vätska av sig. När vätskan dunstar, klicka i smöret och tillsätt löken. Bryn allt sammans tills löken mjuknat. Slå på grädde, fond och ev soya. Salta och peppra. Låt såsen koka upp och puttra ca 15 min tills den reviderat och tjocknat. Servera med köttbullarna och valfria tillbehör.
Här kommer bildbomben!
2 comments
Så goda köttbullar.Blev saftiga.Tack för receptet.
mat