Dagens lunch och gårdagens middag blev denna skapelse. Kallar de små färsbiffarna för champcici – istället för cevapcici som annars är gjorda köttfärs av olika slag, dessa är istället gjorda av champinjoner och mozzarella bland annat.
Så gott!
Jag serverade dessa med en omelettwrap (man kan även testa mejerifria blomkålswrap ) , vitlöksmajonnäs, ajvar, färsk persilja, riven ost, tomat och snabbpicklad paprika.
Snabbpicklad paprika,en liten burk;
1 paprika i valfri färg
1 dl vatten
1/4-1/2 dl ättika
1/4 dl sötströ
Gör såhär: koka upp vatten, ättika och sötning. Strimla paprikan tunt och lägg i en glasburk. Häll ättikslagen över paprikan. Man kan även lägga i ett par krossade vitlöksklyftor om man vill. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur innan man ställer in i kylen. Blir bäst om den för stå några timmar men funkar även bra att äta efter bara 30 min.
Champcici, ca 12 st
– beräkna 3-5 st per portion beroende på tillbehör.
Ca 400 g champinjoner*
100 g riven mozzarella (går nog bra med annan ost också)
1 ägg
1/2 riven gul lök
1 näve färsk bladpersilja
1-2 tsk sambal olek
Salt, peppar, paprikapulver, spiskummin och torkad oregano
1-2 vitlöksklyftor
*Använd gärna ekochampinjoner då dom brukar innehålla mindre vätska.
Gör såhär:
Riv champinjonerna på grövsta hålen på ett rivjärn (går bra att hacka också). Stek champinjonerna i en torr panna tills all vätska gått ut, tar några min. Glöm inte blanda runt lite så svampen ej bränns.
Blanda alla ingredienser i en skål ordentligt, vill man så kan man mixa smeten i matberedare, men det behövs ej. Krydda ordentligt så att ni får mycket smak, jag hade ganska mycket paprikapulver i.
Blöt händerna i kallt vatten och forma 10-12 små avlånga järpar, lägg ner i en het stekpanna och stek i smör eller smaklös kokosolja. Smeten är aningen lös så ha lite tålamod. Låt dom stekas ca 8-10 min och vänd sedan försiktigt. Ytan ska hinna bli lite krispig för att man ska kunna vända dom.
Dessa champcici är helt enkelt bara en annan variant av mina champinjon och mozzarellaburgare.