Igår var jag hemma sjuk från jobbet, blir aldig uttråkad av att ligga hemma och måste ”göra” något. Tänkte att jag skulle göra en storslagen middag till killen när han kom hem. Kommer bli en hel del julmat nu så kan vara gott med lite kontrast.
Blev en helstekt kyckling som jag prepparerade några timmar i förväg med en massa örter, smör och citron.
Blandade rumsvarmt smör med två pressade vitlöksklyftor, lite citronsaft, salt, peppar, rosmarin, timjan, dragon och provencalska örter. Smetade in röran över kycklingen och la även en del av kryddsmöret i kycklingen. Görde sedan på låg värme i ugnen, ca 125-150 grader tills den var klar. Tog nästan 3 timmar. Hade köttermometer i kycklingen så tog ut den när den var på 70 grader, då var den perfekt. Givetvis kan man köra den på högre temperatur när det ska gå fortare, men är man sjuk har man ingen tid att passa direkt. Drog upp temperaturen till grill och ca 225 sista 5-10 min för att få lite mer färg på skinnet.
Svamprisotton var ändå kvällens stjärna. Aldrig hört så många lovord från killen tror jag. Riktigt kul och inte sista gången jag gör den vill jag lova! Gissar att ni nu tänker, ”Men vadå risotto? Ris är ju inte LCHF” – helt rätt. Jag använde istället blomkål!
2-3 portioner:
½ normalstort blomkålshuvud eller ett helt litet – riv på grövsta sidan av rivjärnet.
250 g svamp (hade 200 g hackade kastanjchampinjoner och ca 50 hackad torkad svart trumpetsvamp och trattkantareller)
1 finhackad vitlöksklyfta
2 finhackade sharlottenlökar
smör att steka i
0,5 dl grädde
ca 1,5-2 dl riven parmesan
1,5 dl vitt vin
ca 4 dl hönsbuljong
några droppar tryffelolja
salt, peppar
Koka upp vatten med en hönsbuljongtärning (jag använder ekologisk) och ställ åt sidan. Stek svampen i rikligt med smör, den ska gärna få lite färg. Lägg ner vitlök, sharlottenlök och den rivna blomkålen i pannan och fräs allt tillsammans med lite extra smör. Låt det stekas ihop på medelvärme ca 5 min. Häll på vinet samt ca 2-3 dl hönsbuljong och låt puttra ner i 10 min. När vätskan är nästan borta häll på ytterligare lite hönsbuljong och grädde. låt puttra ca 5 min till, den ska fortfarande vara blöt men inte rinnig. Ta av pannan från plattan, Blanda i salt, peppar och parmesan samt droppa i tryffeloljan. Blanda väl och servera med kycklingen.
4 comments
[…] Recept på blomkålsrisotton hittar ni här: https://www.tjockkocken.se/svamprisotto-med-smak-av-tryffel-samt-helstekt-ortkyckling-i-ugn/ […]
MÅSÄTE prova din risotto, den ser underbar ut! Jag kände nästan lukten av den när jag såg bilderna 😀
Testade att göra din svamprisotto & den blev gudomlig! Jag modifierade den lite då jag inte äter LCHF utan viktväktarna. Men hur som helst, tack för inspirationen, den livade upp matlagningen ikväll! 🙂
låter jättegott, det ska testas!