Dagens Söndagsmiddag blev fantastiskt god, det tar lite tid, men det får det göra på helgen tycker ja. Speciellt när det mesta sköter sig själv på spisen/i ugnen. Vi har haft en trevlig midsommarhelg och jag är extra stolt att ha klarat midsommar utan avsteg.
Åter till dagens middag, finns massor av recept för Rättikagratäng så man får hitta din favorit. Min variant är väldigt enkel och påminner om klassisk potatisgratäng. Rättika är en rotfrukt, vilket man ska äta sparsamt av på LCHF ) eller inte alls om du är strikt) men denna innehåller enbart ca 2,5 kolhydrat/100 g och är därför ett superbra livsmedel för oss LCHFare.
Ingredienser, Rättikagratäng ca 6 portioner:
1 stor rättika (ca 900 g)
Ca 3 dl grädde
1-2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
Ett par klickar smör
Salt, peppar
Gör såhär
Skiva rättika och lök tunt, gärna med en mandolin. Finhacka eller pressa vitlöken. Lägg ett par klickar smör i en stor kastrull och lägg i rättika, lök och vitlök. Häll över grädden (börja med 3 dl), salta och peppra rejält. Koka upp och sänk sedan till medelvärme.
Låt koka ca 25-30 min. Rör om ett par gånger så inget bränns i botten. Om all vätska kokat bort så slå på lite extra grädde. Smaka så rättikan känns klar och beskheten försvunnit (rå rättika smakar som rädisa, tillagad smakar mer åt potatishållet). Häll över blandningen i en form, är det mycket vätska från rättikan i kastrullen så lämna det.
Toppa med riven ost och in i ugnen ca 10 min till osten får fin färg.
Låt gratängen stå ca 10-15 min innan ni hugger in.
Till gratängen blev det skivad, baconlindad kalkonfilé, funkar lika bra med kyckling.
Vi köpte en stor kalkonbröstfile, brynde utsidan i lite smör, salta och peppra. Låt svalna lite.
Lägg ut ett paket skivat bacon på en skärbräda, lägg på filén och vik över baconet.
Lägg i en ugnsform, sätt i en ugnstermometer och kör tills innertempen är ca 70 grader – 72 är helt klart, så ta ut vid 70 – tempen stiger alltid ett par grader efter man tagit ut formen ut ugnen.
Som sallad till middagen hade vi ruccola, rödlök och semitorkade tomater.