Gratinerad falukorv med blomkålsstomp

by Jessica

Idag blev det riktig husmanskost här hemma – på mitt sätt. Detta är också en rätt som passar på vardagar och tar enbart strax över 30 min att slänga ihop. Jag är faktiskt barnsligt förtjust i falukorv, har alltid varit. Fick det aldrig hemma då min mor inte gillade falukorv – så serverades det i skolan eller hos vänner så blev jag överlycklig! Som LCHFare kan man vara lite försiktig med falukorv – iallafall vilken sort man använder. Hitta en med bra kvalitet, gärna 70% kötthalt eller mer och så få kolhydrater som möjligt. Nu för tiden kanske jag äter det 1-2 gånger i månaden som mest, men njuter varje gång. Det ger lite barndomsminnen!

Till min gratinerade falukorv serverade jag blomkålsstomp och egen snabbinlagd gurka.

Ska du göra gurkan så börja med den, så får den stå sig medan du tillagar maten.

IMG_20160516_193541

Snabbinlagd gurka; 

1 normalstor färsk gurka

1 del ättika (0,5 dl)

3 delar vatten (1,5 dl)

En rejäl nypa flingsalt

Ev lite svartpeppar

Hackad persilja (byt mot exempel dillfrön eller fänkålsfrön för annan smaksättning)

0,5 dl valfri sötning, tex sötströ (kan uteslutas, men minska ättikan något)

Gör såhär:

Strimla gurkan tunt, med tex en mandolin eller osthyvel. Lägg gurkan i en skål, häll över vatten och ättika. Blanda i kryddning och lägg en skål eller liknande med lite tyngd ovanpå så all gurka hamnar under vätskan. Ställ i kylskåpet. Vid servering – fiska upp gurkan och lägg över i en glasburk, häll över lite av vätskan. Borde hålla några dagar i kyl så länge burken är väl försluten.

IMG_20160516_200026

Blomkålsstomp 4-6 portioner

1 blomkålshuvud i buketter, ca 8-900g

75 g smör

Salt, vit och svartpeppar

En näve riven parmesan (kan uteslutas)

Gör såhär;

Koka upp blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten i ca 8 min så den är lite aldente. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av – bredda ev ut extra vätska med lite hushållspapper. Mosa Blomkålen med en klassisk potatisstomp. Klicka i ett par rejäla klickar smör och mosa ihop till rätt konsistens. Det ska inte bli mos utan fortfarande ha lite bitar i sig. Smaka av med salt, svart och vitpeppar. Vill man kan man även slänga ner en näve riven parmesan – stompet håller ihop lite bättre av osten men behövs inte om man inte vill.

IMG_20160516_192031

Gratinerad falukorv, 4-6 port;

1 falukorvsring 800g

1 gul lök

Ca 4 dl grädde

4-5 msk steviaketshup eller tomatpuré

2-3 msk dijonsenap*

150-200 g mild riven ost

Salt, svartpeppar

*Om mindre barn ska äta kan man minska mängden senap så det blir mildare smak.

Gör såhär;

Skär falukorven i skivor, men inte rakt igenom, och lägg den i en ugnsform. Skiva löken i tunna halvmånar. Placera lökhalvmånarna i falukorvsskårorna. Blanda grädde, ketshup, senap, salt och peppar ordentligt i en bunke. Häll gräddblandningen i formen. Toppa med ost och ställ in i ugnen på 200 g i ca 20-25 min. Toppa ev med lite persilja.

IMG_20160516_195827

Servera falukorven med blomkålsstopen och den inlagda gurkan. Barnsligt gott!

IMG_20160516_200011

print

You may also like

2 comments

Tjockkockens snabbinlagda gurka | testlagat 2016-08-25 - 20:34

[…] För originalrecept, besök Tjockkockens hemsida , direktlänken här. […]

Reply
Lotta 2016-05-22 - 13:21

Ser jättegott ut, jag älskar också falukorv!

Reply

Leave a Comment