Ikväll blev det sen middag, men behövde äta middag efter jag kom hem från gymmet samt ändå fixa matlåda till jobbet. Siktet var inställt på något snabbt, mättande och lite extra gott då jag är gräsänka ikväll. Hade tagit fram kycklingfärs ur frysen imorse och köpte grönsaker påväg hem så att jag kunde fixa några saftiga kycklingburgare.
Kycklingburgare; 2 stora eller 4 små burgare
ca 400 g kycklingfärs (eller egenmald kycklinglårfilé)
salt, peppar, lökpulver och vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda ihop alla färsen och kryddor till en smet. Tänk på att krydda lite extra då kycklingfärs är ganska smaklöst i sig. Forma till burgare och stek i smör tills burgarna är helt genomstekta. Lägg på en skiva ost i slutet (gärna tex cheddar) och låt den smälta över burgaren om ni önskar.
Medan burgarna steks så skär upp grönsaker. I mitt fall; rödlök, gurka och tomat + salladsblad som botten. Knaperstek även några skivor bacon om ni vill, jag gör dom i ugnen så slipper man allt skvättande och bacon-os – kör på en plåt 10-12 min på 200g.
Här har ni två tips på olika dressingar:
1. Currydressing:
1 dl majonnäs
1 tsk sambal olek (mer om man vill ha starkt, mindre om man är känslig)
ca 1 tsk curry
ca 1 tsk gurkmeja
salt, peppar
2. Erics Hamburgerdressing:
1 dl majonnäs
1-2 msk creme fraishe
2 msk bostongurka eller finhackad ättiksgurka
1-2 tsk tomatpuré
En klick pepparrotscreme eller wasabi (kan uteslutas)
salt, peppar och ev en nypa lökpulver
Bygg ihop burgaren, ha även lite stevia-ketchup om ni önskar – ät och njut! Servera med tex halloumipommes! Hur gör man det undrar ni? SÅ ENKELT!
Halloumipommes, ca 2 portioner:
250 g halloumi
Rapsolja eller annan olja för fritering
Gör såhär:
Skiva halloumin i ca 1 cm breda stavar. Hetta upp olja i en djup kastrull till ca 180 g. Lägg försiktigt ner halloumin i omgångar, ca 4 i taget och låt fritera ca 2-3 min. Halloumin ska bli krispig och gyllene. Lägg över på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av. Servera direkt!