Gårdagens kanonmiddag blev succé. Bjöd över en av sambons barndomsvänner på spontan lördagsmiddag och det var väldigt uppskattat. Jag älskar mat som verkar invecklad, men som i själva verket är extremt lättlagat. Denna rätt är lite åt liberala hållet pga morötter och jordärtkockspuré. Går att byta mot tex blomkålspuré och smörstekta haricot verts tex för färre kolhydrater.
Jag älskar lamm, dom ni kanske vet – har ganska många lammrelaterade recept. Byt mot nötstek om ni inte gillar lamm.
Lammstek Ingredienser, ca 4 port
Ca 1 kg lammstek
1 stor rödlök
3 minimorötter/1 stor morot
En halv kruka färsk timjan
2 solo vitlökar/4-5 vitlöksklyftor
Salt, peppar
Ca 30-50 g smör
Gör såhär:
Börja med lammet. Låt steken ligga framme ca 30-60 min och bli rumstempererad innan ni börjar tillaga den. Bryn utsidan i en het stekpanna med smör. Den ska bara få lite stekyta. Skiva rödlök, morot och vitlök. Lägg i en form. Klicka över lite smör, salta och peppra. Lägg steken ovanpå lökblandningen, lägg en klick smör på den och en knippe timjan.
In i ugnen på 150g och stek till en innertemp på mellan 60 och 70 grader beroende på önskad färg. Vi tog ut den vid 62 grader som lät den vila under folie i ca 20 min. Lökblandningen i botten av formen ska ni ta tillvara på och ha som tillbehör! Resterande tillbehör kommer här nedanför. Jag beräknade väldigt liten portion per person eftersom lammet var själva stjärnan i rätten.
Karamelliserade morötter, 4 port.
Ca 150 g små morötter
50 g smör
1 matsked sötning (jag tog sötsteö. Kan uteslutas om ni bara vill ha smörstekta)
Ev en liten skvätt rödvinsvinäger
Gör såhär:
Smält smöret i stekpannan, i med morötterna. Låt puttra i smöret som nästan blir brynt. Pudra över sötströ och slå på en skvätt vinäger. Låt morötterna blir lite mjuka och få fin yta, räkna med 5-10 min.
Jordärtkockspuré, 3-4 port
300 g jordärtskockor
Ca 30-50 g smör
2-3 msk grädde
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Gör såhär:
Skala jordärtskockorna, dela i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Koktid ca 10 min men beror på hur stora bitar du kör. Ska ks konsistensen som färdigkokt potatis när den är klar. Häll av vattnet och lägg i en matberedare (borde funka helt ok med en stomp eller stavmixer också). Klicka i lite smör och grädde i taget tills du uppnått önskad smak och konsistens. Glöm inte o salta o peppra!
Kaprissmör 3-4 port.
100 g rumsvarmt smör
1 solo vitlök
Salt, peppar, lite färsk timjan
Eventuellt 2-3 msk grädde
En näve (efter smak) små kapris.
Gör såhär:
Börja med att rosta kaprisen lite lätt i en stekpanna. Tillsätt sedan den och vitlök i smöret. Vispa med tex elvisp. Blir det för trögt så kan man tillsätta lite grädde. Smaka sv med peppar, lite färsk timjan och eventuellt mer salt om det behövs.
Servera alla komponenter ihop – ät och njut!