Tjockkockens fluffiga Chokladkaka

by Jessica

IMG_20151220_210133 (1)

 

Igår ställde jag mig och bakade. Som jag nämnt tidigare så är det alltid en 50/50 chans att jag lyckas. Har gjort många katastrof bakverk, sambon kan intyga! Denna gång blev det dock succé. saftig och fluffig (inte så tung och mastig som många LCHF kladdkakor är utan med luftig).

Chokladkakan var dessutom väldigt lätt att göra. Enligt kostbevakningen innehåller hela kakan ca 55 kolhydrater och delas på 10-12 bitar, dvs inte många kolhydrater per bit. Väljer man en annan choklad med mindre kolhydrater så blir det dessutom ännu mindre.

IMG_20151220_194233

Tjockkockens fluffiga chokladkaka:

2 äggvitor

2 hela ägg

0,75 dl sötning (jag använder sötströ)

250 g naturell Kesella 10% fett (kan bytas mot turkisk yoghurt)

2,5 dl mandelmjöl

2 rågade matskedar kakao

2 tsk bakpulver

0,5 dl sötning

en nypa salt

150 g smör

100 g mörk choklad (minst 70%) – jag använde Premium sea Salt Pecan från Marabou

 

Obs, sötning står på två ställen i ingredienslistan eftersom dom behövs på olika steg i förberedelserna.

 

Gör såhär:

Steg 1, sätt på ugnen på 175 grader och ta fram en springform. Min form är 28cm i diameter. Vispa ägg, äggvitor och 0,75 g sötning fluffigt med en elvisp – det tar ett par min. Blanda sedan ner kesellan med äggblandningen och mixa noga så det inte blir några klumpar.

Steg 2: I en separat skål, blanda mandelmjöl, kakao, bakpulver, 0,5 dl sötning och en nypa salt. Saltet lyfter chokladsmaken extra mycket så det rekommenderas verkligen.

Steg 3: Smält smöret och chokladen över vattenbad. Blanda noga tills det blir en slät chokladsmet. Under omrörning. Häll nu äggblandningen i mjölblandningen, tillsätt sedan choklad/smörsmeten och mixa till en slät smet med elvisp. Det blir som en fluffig mousse nästan i konsistensen.

Steg 4: Smörj formen lite med smör och ”bröa” ev med lite mandelmjöl. Häll smeten i springformen och ställ långt ner i ugnen i ca 25 min på 175 grader. Vill ni kan ni ju även toppa med lite nötter eller liknande. Jag tyckte inte det behövdes. Kakan blir inte helt fast utan behöver svalna innan den avnjuts och får då perfekt konsistens. Servera med en klick grädde och ev färska bär.

 

IMG_20151220_195831 (1)

 

 

IMG_20151220_195835 (1)

 

IMG_20151220_200619

 

 

IMG_20151220_201036

 

IMG_20151220_210837

 

 

print

You may also like

4 comments

Emelie 2016-06-06 - 22:02

Provade detta receptet men i muffinsformar i aluminium och med pecannötter på toppen, så himla goda!!

Reply
Jessica 2016-06-11 - 11:09

Åh så gott! De ska jag testa nångång!

Reply
Anonym 2016-03-03 - 08:32

Är den lite kladdig eller mer som en sockerkaka i konsistensen? 🙂

Reply
Clean eating by Annika 2015-12-21 - 21:24

Den ser riktigt god ut! Kul med en fluffig kaka då lchf-kakor ju annars brukar bli ganska kompakta 🙂

Reply

Leave a Comment