Enkel Ostgratinerad Baconpaj

by Jessica

IMG_20150912_115249

Dagens brunch blev en enkel ostgratinerad baconpaj utan botten. Fruktansvärt enkelt och hur gott som helst. Bra för er som äter strikt också då hela pajen innehåller ca 5 kolhydrater. Byt ut bacon mot tex svamp eller spenat för att köra vegetariskt. Denna kan ju varieras i oändlighet, det blir ju som en ostgratinerad omelett i princip, men ser ut som en superfin paj. Denna skulle lätt kunna göras om man har gäster över på lite plockmat – då räcker den ju till fler ”portioner”. Jag har även gjort en köttfärsvariant av denna paj som är helt magisk, det receptet hittar ni HÄR.

IMG_20150912_112020

Denna blir ca 4 portioner, men beror helt på hur hungriga ni är. Jag använde en kakform med avtagbar kant med 23 cm i diameter.

Ingredienser:

1 paket bacon 140 g

ca 150-200 g riven ost av valfri sort

6 ägg (har du små ägg- ta 7st)

3 msk grädde (kan bytas mot samma mängd majonnäs, cremefraishe eller Philadelphia)

4-5 körsbärstomater

salt, peppar samt om man vill ha några färska örter tex.

5-6 skivor/lite riven ost för topping

Smörj botten av formen med lite smör för säkerhets skull så inget fastnar. Hacka bacon och lägg i botten (behövs ej förstekas, men blir lite knaprigare om man gör det. Smaksak helt enkelt). Lägg på den rivna osten och skiva tomaterna, som bilden ovan. Riv över lite svartpeppar. Blanda ägg och grädde/cf/majjo kryddor i en bunke och häll över fyllningen. In i ugnen på 200g i ca 15 min. Ta ut formen, se bild nedan,  och lägg på extra osten. In i ugnen igen ca 7-9 min när den fått fin färg.

IMG_20150912_114015

Ta ut pajen när den ser lite gratinerad ut. Ställ fram och låt svalna lite innan ni tar bort kanten på kakformen.

IMG_20150912_115228

 

IMG_20150912_115748

Här nedan gjorde jag en variant med ett halvt paket hackat bacon, lite vårlök, 150 g hackad svamp, tomater och färsk timjan som fyllning. Fyllningen går ju att variera på många sätt.

 

IMG_20150929_093524

print

You may also like

8 comments

Lena Åberg-Larsson 2017-10-19 - 16:31

Jag ska testa den här nu, blev ännu hungrigare när jag såg dina bilder! Tror säkert att vi kommer att älska den! Du lägger ut så fina, lockande bilder!

Reply
mattias 2016-12-12 - 20:39

av någon anledning vill mina tomater ”explodera”, ska ja dela dom på mitten kanske?

Reply
Åse Andersson 2016-04-15 - 10:40

Vad menas med förstenad i texten?

Reply
Jessica 2016-04-15 - 11:01

Felstavning från mobilen. Förstekas skulle det stå. Ändrat nu 🙂

Reply
Sonya Jakobsson 2016-03-27 - 19:11

Fantastiskt god 🙂 Du är en sann inspiration. Nu hoppas jag för sjuttioelfte gången att jag orkar få till detta som en livsstil. Förutsättningarna är ju goda nu när jag hittat dina recept 🙂

Reply
Malin 2016-02-06 - 17:48

Toppen, tack snälla! Blir dagens middag här med!

Reply
Birgit 2016-01-23 - 15:26

Ser jättegott ut ?

Reply
Britt-Marie 2016-01-23 - 11:57

Oj, vad detta ser gott ut och verkar enkelt att ändra och ta lite av vad man haver. Ska genast göra denna…..tusen tack för inspiration!

Reply

Leave a Comment